Саудитска Арабия строи супер екоград с цената на репресии

Саудитска Арабия строи супер екоград с цената на репресии Снимка: lovethatdesign.com

Според бивш офицер от разузнаването, властите са разрешили използването на „смъртоносна сила” при разчистването на земите, попадащи в плана на проекта

Изселват се селища в терените, определени за супер-града The Line, който е част от екопроекта, наеречен Neom. При протести на местните селяни един човек е убит, съобщи ВВС. Саудитското правителство и ръководството на Neom отказаха коментар.

Проектът на стойност $ 500 милиарда е част от стратегията Saudi Vision 2030, която има за цел да диверсифицира икономиката на кралството, извеждайки я от зависимостта от петрола. The Line трябва да бъде град без автомобили, широк само 200 м, но дълъг 170 км. До 2030 г. се очаква да бъдат завършени едва 2.4 км.

В изгражданео на Neom участват десетки световни компании, включителлно британски. Макар че саудитските власти описват терена му като „перфектното празно плано”, от района са били изселени повече от 6000 души. Правозащитни организации съобщават и по-високи цифри. 

Анализ на сателитни снимки показва, че са напълно заличени три села, включително жилища, училища и болници. Заповед от април 2020 г. гласи, че при съпротива на местното население силите на армията са в правото си да използват огнестрелно оръжие „срещу всички, решили да не напускат домовете си”. Десетки хора, протестиращи срещу изселванията, за задържани и обвинени в тероризъм.

Един от критиците на проекта беше и убитият в посолството на Саудитска Арабия в Истанбул журналист Джамал Хашоги. Според запознати, властите в Саудитска Арабия „няма да се спрат пред нищо”, за да осъществят проекта, контролиран лично от саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: