Учени предлагат всеки град на Земята да бъде боядисан със специално покритие

Учени предлагат всеки град на Земята да бъде боядисан със специално покритие

Експерти разработиха иновативна отразяваща боя, която може да се бори с изменението на климата и глобалното затопляне

Феновете на рисуването на света в цветовете на "студено стъкло" ще променят външния вид на градовете, за да спасят планетата.
 

Експерти от различни части на света са започнали да разработват нови оръжия в борбата срещу глобалното затопляне. Те представиха "охлаждаща боя" - смес от стъклени частици и алуминиев оксид, която може да отразява до 99% от слънчевата радиация обратно в космоса.

Изследователи от Университета на Мериленд (САЩ), ръководени от   Xinpeng Zhao, твърдят, че "охлаждащото стъкло" не е просто нов материал, а ключова част от решението за изменението на климата.

    „Това може да промени начина ни на живот и да ни помогне да се грижим по-добре за нашия дом и нашата планета“, отбеляза Xinpeng Zhao.

Новата боя се предлага в четири цвята, но нейната ефективност не се ограничава само до стилен дизайн. Може да издържи 30 години, което я прави издръжлива и дълготрайна. В допълнение, лабораторните тестове потвърдиха, че е водоустойчива и пожароустойчива.

Охлаждащото стъкло ускорява процеса на охлаждане на Земята, като отразява слънчевата топлина обратно в космоса. Експертите предлагат боядисване не само на покриви, но и на пътища, създавайки ефективна бариерна защита срещу слънчева светлина.

    „Ние се ангажираме да променим лицето на всеки град на планетата, за да спасим света от изменението на климата“, заяви един от инициаторите на проекта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: