Безос инвестира в подмладяването чрез лаборатории по цял свят

Безос инвестира в подмладяването чрез лаборатории по цял свят Снимка: Euronews

Основателят на Amazon е един от многото богати предприемачи – наред с Еван Цимерман, които преди няколко месеца инвестираха колективно £ 230 милиона в Altos Labs, стартъп, който ще изследва обратимостта на процесите на остаряване.

Източник, свързан с Altos Labs, разкри пред Express.co.uk, че фирмата вече набира учени от цял свят, за да ръководят лабораториите ѝ, включително в Обединеното кралство, в село Милтън в Кеймбриджшир, близо до „най-стария и успешен научен парк в Европа“ – Кеймбриджският.

За разлика от други програми за борба с болести, свързани с остаряването, AtosLabs работи единствено в търсене на начини за „подмладяване на тялото на клетъчно ниво“.

Мануел Серано от Института за изследвания в биомедицината в Барселона, е един от учените, който ще се присъедини към екипа на Altos Labs в Обединеното кралство. Той казва, че философията на Altos Labs е да прави „изследвания, водени от научно любопитство“ и смята, че частната компания ще даде на учените свободата да бъдат смели в изследванията си. „Целта е да се разбере механизма на подмладяването. Има я и идеята за бъдещи приходи, но те не са непосредствена цел”, казва Серано.

Друг от потенциалните сътрудници на Altos Labs е Дейвид Синклер, учен от Харвард, който миналия декември съобщи, че е възстановил зрението на мишки, използвайки клетъчна техника. Той казва, че изследванията на Altos Labs са насочени към препрограмиране на човешкия геном с цел цялостно или частичо подмладяване на човешкото тяло. „В моята лаборатория изследваме основните органи и тъкани, например кожата, мускулите и мозъка – за да видим кои можем да подмладим“, казва Синклер.

Концепцията може да изглежда твърде авангардна, но през последните години индустрията, посветена на забавяне на стареенето, се разрасна. Altos Labs има и предимството да бъде финансирана от утвърдени инвеститори с добър опит в откриването на успешни начинания. 

Altos Labs: Silicon Valley start-up funded by billionaires hires top 'anti- aging' experts | USA | EL PAÍS English Edition
Еван Цимерман, снимка - elpais.com

Еван Цимерман е натрупал състоянието си като разработчик на маркетингови стратегии, в т.ч. и на Antiquorum, които търгуват със суперлуксозни швейцрски часовници. Инвестирал е в разработките на Moderna за създаването на една от успешните ваксини срещу Covid-19. През 2021 г. Цимерман дари $ 3 милиона на Калифорнийския университет за проучване на причините и последствията от Холокоста и изследване на правата на човека, защитата на правата на малцинствата и репарациите за исторически грешки и несправедливости.

Джеф Безос е осигурил около една трета от инвестициите в Altos Labs. Миналата година той инвестира и в друга биотехнологична компания - Nautilus Biotechnology, която разработва платформа от следващо поколение за анализ на човешкия протеом - съвкупността от протеини, произвеждани в клетките, тъканите и органите на човешкото тяло. Технологията за подмладяване на Altos Labs се основава именно на добавянето на четири конкретни протеина в човешкия геном, който позволяват препрограмирането на клетъчно ниво, респ., подмладяването на човешкия организъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: