Проектът за руски газов хъб в Турция остава „на трупчета”

Проектът за руски газов хъб в Турция остава „на трупчета” Снимка: atlanticcouncil.org

Перспективите за реализацията му трябваше да бъдат основна тема в официално отложената среща между Владимир Путин и Реджеб Тайип Ердоган, планирана според Reuters за 12 февруари

Като причина за отлагането на визитата турският вестник Hürriyet посочва „графикът на изборите в двете страни и заетостта на държавните лидери“. От Кремъл заявиха, че подготовката за срещата на Путин с Ердоган продължава, а "датите ще бъдат съгласувани".

Путин обяви създаването на газов хъб в Турция още през 2014 г. и се върна към тази идея след нахлуването в Украйна през 2022 г. и взривяването на Северните потоци. Според изявления на руския президент, Русия е готова да прехвърли този изгубентранзитен капацитет в Черно море, да изгради там нови тръбопроводи и да създаде в Турция най-големия газов хъб в Европа, оборудван включително с електронна платформа за търговия с газ.

Проектът обаче засега остава само в плановете на Русия. Още след катастрофалното земетресение миналата година турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че страната му не може да отдели средства за подобно начинание, а турската държавна компания Botas, която постигна нечувано разсрочване на плащания към „Газпром” в размер на $ 4 милиарда, многократно отлага договорени работни срещи на свои екипи в руския газов гигант, на които трябваше да се обсъди предложената от руска страна „пътна карта” на проекта.

Руски анализатори вече наричат проекта „поредния кремълски мит”, прибавяйки го към множеството нереалистични планове, замислени само за да отговорят на грандиозните амбиции на Кремъл и да залеят руските медии с инфорвмация за световно значими международни начинания с участието на Русия. 

Практически обаче подобни инициативи се превръщат в добра почва за корупция. Въпреки купищата неизяснени подробности, за тях се отделят бюджети, формират се работни групи, разменят се делегации, т.е., харчат се милиони. 

Сред провалилите се, но красиво замислени подобни начинания са плавателен канал от Каспийско море през Иран до Персийския залив, газопровод през Северна Корея до Южна Корея и т.н. , припомня The Moscpw Times само чяст от проектите, лишени от реализъм или перспективи за търговска рентабилност, но „раздувани” в стила на кремълската показност. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: