Учени разработиха материал, който ще замени човешката тъкан

Учени разработиха материал, който ще замени човешката тъкан Снимка: hightech-fm.turbopages.org

Новият материал ще запълни дефицита от органи и тъкани за трансплантация

Изследователи съобщиха за нов метод за производство на материали, които могат да заменят човешката тъкан. Този подход ще стане особено популярен поради недостига на органи за трансплантация, уверени са учените.

В ново изследване, публикувано в научното списание Advanced Materials, учените описват нови клетъчни биомастила, състоящи се от плътни, люспестоподобни микрогелове и живи клетки, от които може да се принтира нов продукт. Тази система позволява производството на наситени с клетки биоконструкции, които могат да променят формата си във физиологични условия.

В резултат на експеримента са получени разнообразни сложни конструкции с точно определени конфигурации и висока жизнеспособност на клетките, включително хрущялоподобно тъканно образувание.

"Тази система от биомастилапозволява да се принтират конструкциии, способни да достигнат по-сложни архитектурни промени с течение на времето, отколкото е било възможно по-рано.Тези богати на клетки структури с програмирано и контролирано изменение на формата могат по-добре да имитират естествените процеси на развитие на организма и да помогнат на учените да се провежда по-точни изследвания на морфогенезата на тъканите и постигнето на по-голям напредък в тъканното инженерство", добавят учените.

Те отбелязват, че това е първата система, която отговаря на високите изисквания за биопечат на 4D конструкции. "Ние се стремим да внедрим тази система в клиничните приложения на тъканното инженерство, тъй като има остър недостиг на донорски тъкани и органи", добавят изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: