Биотероризмът – още един риск от внедряването на изкуствения интелект

Биотероризмът – още един риск от внедряването на изкуствения интелект Снимка: niice.org.np

Учени от Масачузетския технологичен институт проведоха експеримент, който показа, че използвайки ИИ-модел с отворен код, в рамките на три часа могат да се открият стъпките за достъп до опасни патогени

Особено тревожно е, че изкуственият интелект (ИИ) е дал не само съвети  как да се получи достъп до потенциално пандемична ДНК, но и как да се избегнат съществуващите методи за контрол, коментират експертите пред Euronews. 

ЕС току-що постигна споразумение по Закона за ИИ, САЩ издадоха широкообхватна изпълнителна заповед по евентуалните проблеми, а Обединеното кралство събра политически и индустриални лидери на срещата на върха за безопасността на ИИ.

Същевременно, ДНК конструкции, необходими за създаването на вирус, могат да се поръчат онлайн за по-малко от € 200 – нещо, което само преди няколко десетилетия отнемаше на учените хиляди часове и беше гаранция за Нобелова награда. Днес персонализираният генен синтез е стълб на биологичните науки, който наред с други предимства, е начин за много по-бързо създаване на иРНК ваксини. 

Но точно както позволява нови открития и лечения, генният синтез очевидно може да бъде употребен и злонамерено. Много компании са приели практиката да проверяват поръчките за ДНК на патогени, но не всички го правят. Подчертавайки своята загриженост, Anthropic, водеща компания в ИИ-сектора, наскоро предупреди американските законодатели, че без подходящи ограничения, в рамките на две години ИИ-системите от следващо поколение биха могли да създадат сериозен риск от широкомащабен биотероризъм.

Йошуа Бенжио, един от „кръстниците“ на ИИ, също изрази подобни опасения. Докато политиците в ЕС обмислят подходящите реакции на бързия напредък на ИИ, една проста бариера заслужава по-внимателно разглеждане: законово изискване за проверка на всички поръчки за генен синтез, с цел предотвратяване на опасни последици.

По-малко от сто високоспециализирани компании предоставят услуги за синтез на ДНК, което улеснява подобно законодателство.  Изпълнителната заповед на САЩ вече упълномощи федерално финансираните организации да следват новите насоки на правителството за скрининг на биологичния синтез.

Над 80% от доставчиците на генен синтез подкрепят мерките, но и с основание се опасяват от потенциалните разходи за проверките и от възможни нарушения на интелектуалната собственост. Но тези проблеми ще се смекчат с очакваните безплатни инструменти за скрининг, запазващи поверителността.

Бързият напредък в биотехнологиите и в сектора на ИИ несъмнено ще доведе до революционенни постижения в науките за живота и в медицината. Но лидери от ИИ-индустрията и професионалисти от биосигурността признават специфичните рискове от биотероризъм, активиран от изкуствен интелект и казват, че това може и трябва да се преодолее сега. Следващата стъпка остава за политиците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: