Deutsche Bank съобщи за отлив от акции на компании в Европа за $83 млрд.

Deutsche Bank съобщи за отлив от акции на компании в Европа за $83  млрд. Снимка: pikist.com

На фона на енергийната криза, предстоящата рецесия и повишаването на лихвените проценти от Европейската централна банка, инвеститорите бягат от фондовете на европейските компании, съобщава Deutsche Bank. По данни на банката, за шест месеца отливът на средства от фондовете възлиза на $83 млрд. долара.

В периода от 31 август до 7 септември инвеститорите са изтеглили 3,4 милиарда долара от фондовете на европейските компании, в резултат на което общият отлив на инвестиции за шест месеца е достигнал 83 милиарда долара, съобщава агенция Bloomberg , позовавайки се на оценка на Deutsche Bank, изготвена по данни на EPFR Global.

Като цяло ситуацията с финансовите активи в Европа изглежда по-мрачна, отколкото в други части на света. Според данните, събрани от агенцията, отливът на средства от борсово търгувани фондове (ETF), насочени към Европа, е най-големият от поне 15 години насам, докато региони, като САЩ например, продължават да привличат инвеститори. Според данни на Deutsche Bank, тази година управляващите компании са внесли 166 милиарда долара в глобални борсово търгувани фондове.

Както отбелязва Bloomberg, последният път, когато пари от Европа са напускали със същата скорост, е било през първата половина на 2019 г. - тогава инвеститорите са изтеглили 80 милиарда долара от европейските ценни книжа, но в същото време те също така са изтеглили почти 200 милиарда долара и от световните акции.

Сред тези, които излязоха от европейските ценни книжа, са инвестиционната компания BlackRock и най-големият управляващ активи в региона - Amundi. . Анализаторите на  Bank of America и JPMorgan Chase понижиха прогнозите за края на годината за индексите Stoxx 600 и Euro Stoxx 50 съответно, отбелязва Bloomberg.

На процеса влияят енергийната криза, предизвикана от санкциите срещу Русия и заплахата от рецесия, отбелязва агенцията. Освен това, наскоро ЕЦБ рязко повиши основния лихвен процент до 1,25%. Reuters също така съобщи за готовността на ръководството на банката да повиши лихвения процент до 2% и повече, за да ограничи рекордната инфлация в еврозоната, която достигна историческия пик от 9,1%. Но този ход може да доведе до забавяне на европейската икономика, посочва агенцията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: