Инфлацията в САЩ забави ход

Инфлацията в САЩ забави ход Снимка: firstpost.com

Световните борси веднага отразиха това с повишаване на цените на акциите.

Инвеститорите изглежда са въодушевени от официалните данни, че през октомври разходите за живот в САЩ са се увеличили с по-бавно темпо, а потребителските цени са се поукротили, посочва ВВС. Скокът в цените на акциите започна в САЩ и Азия още вчера, докато европейските и британските борси реагираха по същия начин днес сутринта.

Бенчмарк индексът S&P 500 в Ню Йорк се повиши с повече от 5,5%, Dow Jones Industrial Average – с 3,7%, а Nasdaq скочи със 7,35%. Подобен скок със 7,7%, отбеляза хонгконгският Hang Seng, особено след като китайските държавни медии съобщиха, че ковид-мерките за пътуване ще бъдат облекчени. Японският Nikkei отбеляза 3% повишение, а южнокорейският Kospi - 3,4%.

Според Министерството на труда, през октомври индексът на потребителските цени в САЩ се е повишил със 7,7%, в сравнение със същия месец миналата година. Това е най-малкото увеличение от началото на годината и означава, че централната банка на САЩ може да смекчи агресивния си подход за повишаване на лихвените проценти, за да се справи с инфлацията.

Акциите на американските технологични компании отбелязаха едни от най-силните си печалби, като тези на Amazon се повишиха с над 12%, а на Apple и Microsoft - с повече от 8%. Цените на европейските акции също се повишиха, макар и не в мащабите, наблюдавани в САЩ и Азия.

Междувременно, след като скочи през годината, щатският долар леко отслабна спрямо основните валути. Някои аналитици свързват намаления темп на инфлацията и произтичащите от това борсови движения със сравнително балансираните резултати от междинните избори в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: