Блондинката, която покори Уолстрийт

Блондинката, която покори Уолстрийт Снимка: lindaraschke.net

Историята на успеха на Линда Рашке

Линда Рашке е известна жена - трейдър, разработила уникална система за търговия. За 35 години на пазара тя създава собствена компания, постига успех в професията и обществено признание.

Навлязла в борсовата търговия през 1981 г., днес Линда е успешен борсов трейдър и автор на образователни материали и специализирани книги за трейдъри, създател е на LBR Group и на успешен хедж фонд (инвестиционен фонд).

Но началото на дейността на Линда изобщо не е розово. Тя идва на борсата заради баща си, който е много зависим от борсовите игри. Младата Линда иска само да го измъкне оттам, но скоро разбира, че фондовата борса може значително да попълни банковата й сметка.

Получавайки икономическо образование, още в началото на 80-те години на миналия век Рашке се опитва да търгува на фондовите платформи в Сан Франциско и Филаделфия. Тя търгува директно в залата на фондовите борси на Америка – „ямата", през този период буквално опознава от нулата кухнята на трейдинга и става лидер сред големите играчи.

Травма на крака обаче я кара да премине към търговия на платформата. Без да знае спецификата на търговския терминал, тя е принудена да започне да изучава първите платформи за търговия от нулата, приспособявайки своите системи към новия режим. Линда дълго помни това време, защото именно тогава губи лъвския дял от инвестициите си.

През 1993 г. в живота на Л. Рашке следва нов възход – тя получава титлата сертифициран трейдър на стоковия сектор, благодарение на което решава да създаде собствен инвестиционен фонд. От 2002 г. заема президентско място в LBA Group.

През 2002 г. нейният фонд се изкачва до 17-а позиция по резултатите от приходите на инвеститорската група, а Линда получава сертификат за фючърсни сделки.

Спецификата на работата и заслугите на Л. Рашке са добре описани в труда на Дж. Швагер – „Пазарните магьосници“.

Преди 4 години Линда Рашке практически се оттегля от активния трейдинг, отделяйки все повече време за семинари и лекции, които провежда сред „своите" - трейдъри и маркетмейкъри.

Част от житейските принципи и съвети на Линда Рашке:

Не се опитвайте да се възползвате от лоша сделка, просто намерете най-добрия изход от нея.

Най-добрите сделки се правят, когато повечето се паникьосват. Тълпата често може да действа много глупаво на пазарите.

Ако ви се налага да попитате друг човек за мнение относно дадена сделка, по-добре изобщо не участвайте в нея.

Най-важното умение, според мен, е способността да се възприемат закономерностите на пазара. Мисля, че тази склонност към разпознаване на моделите вероятно е свързана с моята активна страст към музиката.

Добри трейдъри са тези, които могат да задържат позициите си през по-голямата част от месеца и да участват в малък брой сделки, които са непредвидени. Истинското умение се състои в това да не изгубиш пари.

Разговорите за трейдинга могат да бъдат сребърни, но „мълчанието е злато". Успешните трейдъри никога не говорят за успеха си.

След като излезете на пазара, забелязвате трейдъри с различен социален статус. Не е нужно да си учен, за да бъдеш трейдър. Всъщност някои от най-добрите трейдъри, които познавах в „ямата", бяха „сърфиращи“ скитници. Документът за образование не ви дава гаранции за успех в борсовата търговия.

В отворените позиции в рамките на няколко месеца могат да се случат различни неща. За мен идеалната сделка трае десет дни, но се отнасям към нея, сякаш се каня да я задържа не повече от два дни.

Опитвам се да изчакам, докато нещата се установят, преди да започна да търгувам. След това, когато съм готова да приема сделката, бавно броя до десет, преди да вдигна слушалката. По-добре да имаш лоша идея и добро време, отколкото добра идея и неподходящо за нея време.

         

          По материали на RBK.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: