Изкуственият интелект разклати и Уолстрийт

Изкуственият интелект разклати и Уолстрийт Снимка: calbizjournal.com

Фалшива снимка на експлозия в Пентагона, споделена в Twitter, предизвика в понеделник кратък срив на фондовите пазари

Бързо опроверганото изображение показва кълбо дим, извиващо се до централата на Министерството на отбраната на САЩ. Според експерти, намесата на ИИ е несъмнена, илюстрирайки заплахата, която представлява технологията, способна да създава и разпространява дезинформация.

Фалшивата новина беше опровергана от противопожарната служба на окръг Арлингтън: „Агенцията за защита на силите на Пентагона и ACFD са запознати с разпространявано онлайн съобщение в социалните медии за експлозия близо до Пентагона. В рамките на Пентагона или близо до тях,  НЯМА експлозия или инцидент, както няма и опасност за обществеността”.

Но няколко новинарски издания в САЩ отбелязаха, че търговията на Уолстрийт е намаляла значително, след като изображението започна да циркулира в Twitter. Bloomberg дори го нарече „вероятно първият случай на изображение, генерирано от ИИ, което раздвижи пазара“.

Редица акаунти в Twitter, някои от които с „потвърдена” синя отметка, споделиха снимката, включително фалшив акаунт, наречен @BloombergFeed, който оттогава е спрян. Фалшивата новина със снимката се появи и в руската държавна новинарска мрежа RT, която в ЕС е блокирана, но има повече от 3 милиона последователи в Twitter. WhaleChart, акаунт също със синя отметка, качи изображението с текста: Разтърсващо: Експлозия близо до Пентагона“. Този туит е гледан повече от 500 000 пъти.

Explosion near the Pentagon' AI fake photo disturbance… At one time, the US stock  market 'rocked'
Снимка - korea.postsen.com

Безсмислено е да се проверяват самоличностите зад акаунтите в Twitter, които се втурнаха да разпространяват фалшивата новина. Преди Илон Мъск да купи социалната платформа, самоличността на известни личности - експерти, знаменитости, журналисти или организации - можеха да бъдат потвърдени с проверка за самоличност и съответно маркирани със синя отметка. 

Съгласно новата политика в Twitter обаче, всеки може да получи синя отметка, като плати за нея, и не е необходимо да предоставя никакви доказателства за самоличност. Тази промяна породи опасенията, че представянето под чужда самоличност може да зачести в платформата - и точно това се случи. На исканията за коментар отTwitter отговориха с емотикони.

Инцидентът засилва нарастващите опасения относно потенциалната злоупотреба с инструменти за изкуствен интелект, с цел разпространяване на фалшиви новини, дестабилизиране на обществата и дори склоняване на избирателите преди избори – както наскоро съобщиха турски медии по повод монтиран фотокомпромат за един от кандидатите за президент.

Опасните ефекти от използването на ИИ тревожат все повече хора. Проучване на Reuters/Ipsos, публикувано на 17 май, показа, че над две трети от американците са убедени, че ИИ е зловреден, а 61% смятат, че може да застраши цивилизацията.

На скорошна дискусия в Американския сенат един от сенаторите каза: „Вече не можем да върнем духа в бутилката. В световен мащаб това е експлозия”. В момента Европейският съюз изготвя свой Закон за ИИ, който да регулира технологията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: