Археолози откриват безупречно запазена средновековна къща

Археолози откриват безупречно запазена средновековна къща Снимка: University of York

Подобни открития се считат за извънредно рядка находка

Археолози, работещи с Университета на Йорк, откриха древна средновековна структура в Англия, съобщава Ancient Origins.

Известни като дървена зала, къщите са били често срещани през Средновековието в Англия, Ирландия, Уелс, Шотландия и други части на Северна Европа. Печелят името си, защото често са проектирани около един централен коридор.

През 2016 г. Джим Лиъри и Илейн Джеймисън откриват значителна могила на археологическия обект Скипсий. Първоначално предполагат, че може да е замък, но радиовъглеродно изображение разкрива, че структурата е дървена къща, която се оказва много по-стара и много по-голяма, отколкото Лиъри и Джеймисън очакват.

Скорошни разкопки в околността, където сега е оцелял само изкопът, разкриха дълга дървена зала, вероятно по-стара от местния замък, и значителна по размер с 5 м (16,5 фута) ширина и 16 м (52,5 фута) дължина, обградена от защитен ров.

Откриването на непроменена дървена зала, както правят сега археолозите в Скипсий, Източен Йоркшир, е практически нечувано. Оцелелите дървени къщи са били изцяло ремонтирани по необходимост от последователни собственици през годините. Но структура, която изглежда така, както е изглеждала през Средновековието, е наистина изключително рядка находка.

Изследователите смятат, че домът е принадлежал на граждани с висок статут, а предвид размера му се смята, че постройката е била използвана като място за събиране на местни владетели, за да поздравят гостуващи сановници, както и за организиране на тържества и празненства. Очаква се допълнителни разкопки, които текат този месец, да хвърлят повече светлина върху древната история на дома.

Мястото на сградата е маркирано с колчета, които показват размера и формата на залата. По-нататъшните разкопки вероятно ще разкрият, че е зона с известно значение.

Откриването на дървени сгради, датиращи от периода между разпадането на Римската империя и пристигането на викингите – време, често наричано "Тъмните векове", е невероятно рядко и значимо откритие“, казва Лиъри в изявление. "Откритието в Скипсий е особено интересно, защото знаем, че районът е бил в ръцете на последния англосаксонски крал на Англия, Харалд Годуинсън, а по-късно, след Нормандското завоевание от 1066 г., той се е превърнал в център на имението на Лордовете на Холдърнес“, обяснява археологът.

Д-р Илейн Джеймисън от катедрата по археология на университета в Йорк казва: „Тази епоха, характеризираща се с обща липса на писмени записи, е видяла възхода и падението на местни военачалници, свободни от римско влияние или контрол. Откриването на тези структури предоставя уникален прозорец към този малко известен период от историята, подчертавайки важността на настоящите ни разкопки и вълнението около тях.“

Тази година, археолозите ще разкопават обекта до края на май, а студенти първа година по археология от Университета на Йорк се присъединяват към екипа, за да разкрият повече от мистериозната история на обекта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: