Учени откриха артефакт на 500 000 години, който „пренаписва човешката история“

Учени откриха артефакт на 500 000 години, който „пренаписва човешката история“

Науката непрекъснато разкрива нови находки, които не само подобряват нашите разбирания, но и оспорват дългогодишни убеждения

В новаторско разкритие учени са открили артефакт, датиращ отпреди 500 000 години, който прекроява ранната човешка история и може да революционизира възприятието ни за най-ранните етапи на сложния живот на Земята.

Скорошни изследвания, представени в Nature, подчертават изкопаването на дървен инструмент в Каламбо Фолс, Замбия.

Запазването на този инструмент във времето в различния геоложки контекст на региона, където седиментни слоеве са натрупани чрез наводнения, показва ниво на усъвършенстване на ранните видове, което надхвърля предишни предположения.

Отличителните черти на инструмента, сред които прорези и заострени краища, го отличават от другите за времето му.

Това откритие показва, че ранните видове хоминини са умеели да използват дървени инструменти много преди Хомо сапиенс да стане доминиращ.

Проучването използва инфрачервено стимулирано луминесцентно датиране (IRSL) – техника, която изследва минералните „часовници“ в артефактите, повлияни от фоновата радиация.

Чрез измерване на енергията, уловена в тези материали, която се нулира при излагане на слънчева светлина, експертите определят възрастта на инструмента на 476 000 години, от ерата на средния плейстоцен.

Предполага се, че инструментът може да е бил изработен от Homo heidelbergensis или дори още по-стар човешки прародител.

Това разкритие би могло да предефинира нашето разбиране за „каменната ера“, тъй като майсторството, видно в инструмента, надминава конвенционалните представи, свързани с тази епоха.

Тези хора са правили нещо ново и голямо от дърво. Те са използвали своята интелигентност, въображение и умения, за да създадат нещо, което никога преди не са виждали, нещо, което никога преди не е съществувало“, заявява главният археолог в проучването Лари Баръм. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: