Светът се завръща към горивата, които особено много замърсяват природата

Светът  се завръща към горивата, които особено много замърсяват природата Снимка: https://pixabay.com/

Цените на природния газ растат и няма да спрат, а доставките стават все по-ограничени

В тази връзка страните потребители все повече се ориентират към по-евтини и по-малко "зелени" алтернативи, съобщава Reuters.

Втечненият природен газ (LNG) в Азия струва около $50 за Британска топлинна единица (British thermal unit). Към 12 август газът беше около два пъти по-скъп от дизела, докато мазутът с високо съдържание на сяра и въглищата все още са евтини, според S&P Global Commodity Insights.

В Европа ситуацията е подобна, като природният газ се търгува на около 60 долара, поне три пъти повече от цената на петрола и пропана с високо съдържание на сяра, според оценки на FGE.

Тази зима предлагането може да бъде изключително ограничено и много страни казаха, че ще позволят на електроцентралите да увеличат потреблението си на тежки петролни горива и въглища“, казва Стив Сойер от FGE.

„Ако има механизъм за бърз преход от природен газ към други горива, то той вероятно вече се използва“, добави той.

Деймиън Коурвалин от Goldman Sachs очаква преминаването от газ към петрол за производство на електроенергия през зимния период да създаде допълнително търсене на петрол от 1,5 милиона барела на ден спрямо 1 милион барела на ден миналата година.

В интервю за Bloomberg той отбеляза, че компаниите в енергийния и производствения сектор ще станат източници на допълнително търсене.

Мащабът на този преход обаче е ограничен, предвид недостатъчния брой електроцентрали, работещи с мазут, както и трудностите, свързани с възобновяването на работата на въглищни и нафтови електроцентрали.

„Успешното рестартиране на тези станции зависи от това колко добре са били консервирани, както и от последващата поддръжка“, казва Сойер. Според него процесът на рестартиране ще бъде много дълъг.

И все пак факторът цена на преминаването към по-малко екологични горива е трудно да се пренебрегне. FGE счита, че много страни ще се застъпят за възобновяване на работата на електроцентрали, работещи с петрол и въглища.

„Този ​​процес обаче трябва да започне сега, за да се гарантира, че тези мощности работят през зимния период“, заключава Сойер.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: