Германия ще остави въглищните си централи в режим на готовност още една зима

Германия ще остави въглищните си централи в режим на готовност още една зима

Пореден недостиг на газ

На фона на продължаващите проблеми с доставките на газ през зимата, германското правителство реши да запази електроцентралите, работещи на въглища, в резерв за още една година, съобщава Euractiv.

Първоначално Германия планираше постепенно да спре електроцентралите, работещи с въглища, в замяна на част от средствата, отпуснати от правителството от фонда за постепенно отказване от въглища в размер на 40 милиарда евро.

Прекъсванията на доставките на руски газ след конфликта в Украйна обаче доведоха до това, че миналата година беше взето екстрено решение за запазване на въглищните централи в работно състояние. Сега тази мярка е удължена за предстоящата зима, което ще позволи да се запазят 1,9 гигавата (ГВт) мощности, базирани на кафяфи въглища, заедно със съществуващите 45 ГВт въглищни електроцентрали.

Основната цел на тези въглищни централи е намаляване на пиковото търсене на газ и стабилизиране на цените. Въпреки че тази стъпка има икономически преимущества, тя също предизвиква загриженост сред природозащитниците, тъй като лигнитните въглища допринасят значително за замърсяването на климата. 

Правителството планира да извърши оценка на допълнителните емисии на въглероден диоксид от поддържането на въглищните централи в режим на готовност, които по оценки съставляват между 2,5 и 5,6 тона CO2.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: