Как бихме живели в Древна Гърция

Как бихме живели в Древна Гърция Снимка: pixabay

За тези от нас, които в часовете по история са се интересували от по-различни неща, свързани с битието на древните народи, а не с истории за славни битки и славни герои. Благодарение на дълго или пък не чак толкова дълго проучване, ви представям няколко неща за древните гърци, които не учим в учебниците по история. 

Как изглеждали домовете на древните гърци?
Те изграждали своите къщи винаги с дворове и градини. Стените често били от тухли, направени от дърво и кал. Прозорците им били малки, нямали стъкла, а на тяхно място имали дървени капаци, с които да се пазят от напичащото слънце. Нямали много мебели. Хората седели на дървени столове и табуретки, но за сметка на това украсявали домовете си с пъстри картини и цветни мозайки.
Не е било общоприето да имаш баня в дома си. Имало е достатъчно обществени бани, но повечето хора предпочитали да си свършат тази работа по-насаме.. или чрез малка кофа с вода, или пък в близък извор или поток. Единствено богатите жени (разполагащи с роби, които да им разнасят водата) се радвали на привилегията да имат вана в дома си. След обилно дългочасово къпане, втривали в телата си ароматни масла, които да омекотяват кожата им. 

Модните тенденции в Гърция...

Гъркините носели дълги туники, наречени хитон, изработени от памук или лен. Върху тях те поставяли наметало върху рамената си - химатион, направено от фина материя през лятото, а през хладната зима от по-плътна.
Младите момчета носели къси туники, докато възрастните мъже предпочитали по-дълги.
Робите често носели само лента от плат, наречена дамаска.
Повечето хора обикаляли боси. Някои носели кожени сандали, а за езда предпочитани били високите ботуши.
Мъжете и жените носели шапки с широка периферия през лятото, за да прикрият лицата си от жаркото слънце.
В Древна Гърция тенът не е бил особено „моден" и жените мажели лицата си с бяло олово, за да се избелват. Имайки предвид, че то е изключително отровно, лесно можем да си представим крайния резултат. 
Гърците също били почитатели на бижута, нещо, за което имаме исторически сведения - често погребвали своите близки с колиета, гердани и пръстени.
Повечето обикновени хора се носели доста семпло по простата причина, че боите се добивали единствено по естествен път и само заможните можели да си позволят да боядисват дрехите си в пъстри цветове.

A играчките? 

И докато в момента последните писъци на модата, свързани с детските забавления, са и писъците на децата, които настойчиво ни дърпат за ръкавите, вперили замечтан поглед в интерактивно акащо и пишкащо бебе (при момичетата) или разни свръхкамиони, роботи, киборги...  Гръцките деца са си играли с малко по-различни... (и вероятно по-бюджетни) неща. 
За това има сведения от различни вази и артефакти.
Малки фигурки от керамика, кукли, изработени от парцали, дърво, восък или глина, като някои от тях имали подвижни крайници. Имало и други детски залъгалки - дрънкалки, обръчи, йо-йо.
Също така играели и с топки, изработени от парцали или... свински мехур.
А в някои случаи децата имали домашни любимци (би могло да се каже така) - кучета, гъски и кокошки. 
Явно тогава не е било модерно да имаш домашен любимец прасенце...

Какви са били хранителните навици на гърците?

Мъжете и жените обикновено се хранели отделно.
Куриоз - заможните граждани винаги се хранели в дома си, като „луксът" на храненето навън оставал само за робите и бедните. Било прието да се ползват ръце и пръсти като кухненски прибори, като храната се нарязвала предварително в кухнята. (Горките древногръцки готвачи...)

За закуска гърците обикновено консумирали плодове с хляб, потопен във вино.
Традиционният обяд на обикновения човек бил хляб и сирене, а вечерята - ечемичена каша със сирене, риба, зеленчуци, яйца, плодове... 
Общо взето, каквото им хрумне и с каквото разполагат.
Като десерт консумирали ядки, смокини или медени питки.
Естествено, само богатите си позволявали обилни количества меса - зайци, елени, диви прасета. Октоподът бил любима деликатесна морска храна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: