История на нациите: Бруней - страната, в която не трябва да кихате

История на нациите: Бруней - страната, в която не трябва да кихате Снимка: pixabay

Интересни факти

Официалното име на страната е Държава Бруней Дарусалам (Negara Brunei Darussalam). Площта й е приблизително 5,8 хиляди км2, населението наброява 338 хиляди души (2001). Официалният език е малайски. Националният празник - 23 февруари, се чества от януари 1984 г. след провъзгласяването на независимостта.

Бруней Дарусалам е великолепна държава в Югоизточна Азия, управлявана от султан. Столицата на Бруней е град Бандар Сери Бегаван (около 100 хиляди души). Държавата се намира в северозападната част на брега на остров Борнео, който заема третото място в списъка на най-големите острови в Азия. Дивите и поразяващи със своята красота и мощ влажни тропически гори заемат по-голяма част от цялата площ на острова.

Повечето хора даже не се досещат за съществуването на далечния Бруней и неговото местоположение. Защото малцина посещават острова. А напразно! Невероятната красота на острова и на столицата му привлича вниманието.

7 факта за Бруней

Разплащателните карти тук се приемат навсякъде. За да не изпаднете в трудна ситуация и да не останете на улицата, по-добре е винаги да имате пари в брой.

Страната все още се управлява от султан. Династията на султана управлява повече от 6 века.

Площта на двореца на султана е 200 000 квадратни метра. Това не ви е някаква "панелка", тук има къде да се поразтъпчете!

Очаква ви тежко наказание или екзекуция за наркотици, хомосексуализъм, изневяра. Затова в никакъв случай не вземайте със себе си нищо забранено. Местните затвори не се отнасят точно към забележителностите.

В заведенията е прието да се дава 10% бакшиш. Впрочем, този жест на учтивост действа навсякъде по света. Между другото, ето още интересни факти за Бруней: в страната не можете да кихате публично. Виновникът го очаква парична глоба.

В Бруней се намира най-голямото цвете в света - Рафлезията на Арнолд. Това растение-паразит, между другото, е на прага на изчезването.

Хотел Empire е признат за най-скъпия в света. Той струва на султана 2,7 милиарда долара.

Топ 3 най-интересни факта за Бруней

Султанът на Бруней е най-богатият човек в света. Той разполага с уникална колекция от редки и скъпи автомобили. Само колите Бентли в гаража на султана са 362 броя, а Мерцедесите са два пъти повече.

Джамията Джейм Аср Хасанал Болкия е приказка! Тя има 29 златни купола от 24-каратово злато. Султанът е 29-ят владетел, затова и куполите са толкова на брой. Джамията е построена от материали, донесени от 32 страни. Можете да правите снимки на джамията само отдалеч. Снимането й отвътре е строго забранено. Затова е по-добре да дойдете и да я видите на живо със собствените си очи.

Много местни жители предпочитат да живеят според старите обичаи. Домовете им са построени върху вода. Забележителното е, че тези бараки съжителстват с ултрамодерни съвремени сгради. Ето защо Бруней може да се нарече страна на контрастите.

Още интересни факти за Бруней

В Бруней нивото на престъпност е много ниско. Така че можете да не се притеснявате за вашата безопасност. За кражба крадците рискуват да бъдат бити с пръчки, камъни или дори да загубят крайник. За лошо поведение и хулиганство тук задържат под стража. Така че и самите туристи трябва да следят за поведението си, така че почивката им да не се превърне в каторжен труд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: