България е в топ 10 на държавите-производители на вино в ЕС

България е в топ 10 на държавите-производители на вино в ЕС Снимка: Министерство на икономиката и ивдустрията

Откри се Международната изложба за лозарство и винарство „ВИНАРИЯ“

България е сред първите десет страни-членки на ЕС по производство на вино. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов по време на откриването на 30-то издание на Международната изложба за лозарство и винарство „ВИНАРИЯ“, която се провежда от днес до 25 февруари в Международен панаир-Пловдив.

Зад положителните статистически данни стои трудът на всички вас - българските лозаро-винари“, каза Топалов. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт и с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство

Чрез инициативи като днешната се дава още една възможност за представяне на българските вина и позиционирането им на чуждестранни пазари“, коментира Янко Топалов. По думите му един от приоритетите на Министерството на икономиката и индустрията е не само да се запазят, но и да се развият традиционно водещите позиции на страната ни във винопроизводството. 

Международната изложба за лозарство и винарство за осми пореден път се провежда заедно с Международното земеделско изложение „АГРА“ и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии „ФУДТЕХ“. В трите изложби тази година са представени над 600 компании от 25 държави.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: