Връчиха голямата награда в конкурса „Златна изба“

Връчиха голямата награда в конкурса „Златна изба“ Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Над 55% от обработваемите площи с лозя в България се използват за производство на червено вино.

Това съобщи замeстник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов при откриването на церемония за годишни награди „Златна изба“, организирани от Exporter.bg.

Янко Топалов подчерта, че през 2021 г. произведеното грозде е близо 180 хил. тона, което е с 12% повече в сравнение с предходната година. „Тези данни, заедно и с увеличеният брой регистрирани винопроизводители, са показател за икономическата стабилност в този сектор“, каза зам.-министър Топалов.

Заместник-министър Топалов поздрави представителите на винения сектор у нас за труда и постоянството, с които ежедневно популяризират България, като Европейска винена дестинация. „Независимо от мащаба и капацитета на производство на избите, те допринасят за разкриване на нови  работни места, привличане на гости от страната и чужбина, с което позитивно влияят и върху развитието на туристическия сектор“, допълни заместник-министър Топалов. 

Заместник-министър Янко Топалов връчи голямата награда за „Най-силна подкрепа от ценители на виното в социалните мрежи“ на винарска изба „Вила Мелник“. Второто отличие, връчено отново от него, получи винарска изба „Бонония естейт“ в категория „Нови идеи във винения туризъм“. 

В официалната церемония участваха изпълнителният директор на Българска агенция за експортно застраховане Бойка Василева, президентът на Българска експортна асоциация за малък и среден бизнес Найден Недялков и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: