Седемнайсетгодишна сърфистка, отнесена от течението, прекара 22 часа в открития океан

Седемнайсетгодишна сърфистка, отнесена от течението, прекара 22 часа в открития океан Снимка: Кадър: Newsflash

Край бреговете на Португалия

17-годишната сърфистка Ерика Висенте прекара почти едно денонощие във водата край бреговете на Португалия, след като поривите на вятъра и течението я отнесоха в открития океан. За това съобщава Surfer Today.

Преди една седмица, на 15 април, момичето сърфира на плажа Коелю в района на Алгарве, когато силните пориви на вятъра внезапно я понасят на юг. Висенте е толкова объркана и уплашена, че не може да гребе към брега и отплува на дъската все по-далеч навътре в океана. Бащата на момичето, който е наблизо, скача във водата, но не успява да я задържи. Скоро Висенте е обявена за безследно изчезнала и наземните, морските и въздушните спасителни служби започват специална операция по издирването й.

Издирвателно-спасителните действия продължават през цялата нощ и от сутринта на следващия ден, но момичето не е открито. Вечерта на 16 април, когато надеждата за намиране на тийнеджърката почти изчезва, е получен сигнал за тревога от екипажа на контеровозен кораб. Момичето е забелязано на 46 километра южно от мястото на изчезването. Тя прекара 22 часа сама в океана и е открита с тежка хипотермия (преохлаждане) и дехидратация (обезводняване). Извадена е от водата и е транспортирана с хеликоптер в болница.

През цялото време на пътуването и при пристигането си в здравното заведение момичето е в съзнание. "Това дете прекара 20 часа в морето, само на дъската за сърф. Тя е боец и е изтощена. Едва сега тя започва да си спомня и да разбира какво се е случило, но това е напълно нормално", коментира пред журналисти педиатърът, който преглежда пострадалата. Сега Ерика се възстановява в болницата под наблюдението на лекарите и майка си.

По-рано бе съобщено, че в Канада трима души са прекарали шест часа в ледовете, след като прострелян от тях морж преобърна лодката и ги изхвърли във водата. Канадците са чакали спасение при минус 20 градуса по Целзий.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: