Нова програма ще подкрепя елитния юношески и младежки спорт

Нова програма ще подкрепя елитния юношески и младежки спорт Снимка: МС

Нова програма за подкрепа на елитния юношески и младежки спорт беше централна тема в разговора между министър-председателя Николай Денков, българския баскетболист от световна величина Александър Везенков и министъра на младежта и спорта Димитър Илиев

 Целта е да се помогне на спортистите на възраст между 18 г. и 23 г., когато се осъществява преходът между юношеския и младежкия спорт. Този период е ключов, за да може добрите резултати, които тогава младите ни надежди постигат, да бъдат продължени в елитния спорт.


Александър Везенков заяви готовност да участва в подготвяната национална кампания на Министерството на младежта и спорта за насърчаване на масовия спорт. В нея ще бъдат привлечени част от големите български спортисти. 

 

Спортната инфраструктура в София и в държавните спортни училища към Министерството на младежта и спорта също беше тема на срещата. Стана ясно, че  средства за ремонт и модернизация ще могат да бъдат осигурявани чрез нови целеви програми.  

Министър-председателят връчи на Везенков почетен плакет за особен принос към българския спорт, а баскетболистът му подари своята фланелка с номер 41, с която доскоро се състезаваше за шампиона на Гърция  „Олимпиакос“. От министър Илиев Александър Везенков получи българско знаме, което при победите в САЩ гордо да развява на игрището на „Сакраменто кингс“.

Александър Везенков е вторият българин след Георги Глушков, който ще играе в NBA. Най-добрият български спортист за 2022 г. подписа тригодишен договор със „Сакраменто кингс“. През изминалия сезон Везенков стана шампион на Гърция с "Олимпиакос", достигна до финал в Евролигата и стана най-полезен играч и топ реализатор в турнира. Българинът се представи отлично и с националната фланелка на Европейското първенство през 2022 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: