Авангардно: да се греем с топлината на телата си

Авангардно: да се греем с топлината на телата си Снимка: menslifedc.com

В култовия филм „Матрицата“ машините изсмукват телесната топлина на хората, за да я използват като източник на енергия.

Ситуацията не е идеална, казват учените, но моделът ѝ далеч не е за изхвърляне: в състояние на покой, човешкото тяло излъчва около 100 вата топлина, но когато тренирате, количеството лесно надхвърля. 1000 вата – енергия, с която един литър вода може да кипне за 6 минути, посочва The Conversation. 

Тази енергия идва основно от храната. Метаболизмът на тялото използва продукти на храносмилането като въглехидрати и мастни киселини, за да произведе енергията, която движи мускулите ни. 

Но човешкият организъм не е особено ефективен при генерирането на механична енергия, докато топлинната енергия заема 70% до 95% от енергийното излъчване на тялото ни – и това отдавна е принципна основа в разработката на високотехнологични устройства като тези за нощно виждане например. 

Сега учените пристъпват към нов аспект в оползотворяването на човешката топлинна енергия, Първото, разбира се, е съхраняването ѝ. За целта са разработени топлообменници и термопопми, които за разлика от климатичните и вентилационни системи не разсейват извлечената топлина в атмосферата, а я отпращат за съхранение към специални акумулиращи съоръжения, използващи основно вода или например модифицирани тухли. 

Концепцията вече има пилотните си работещи проекти. В Стокхолм, Швеция, офис-сграда, разположена над централната метростанция, се отоплява частично от телесната топлина на ежедневния човекопоток в метрото. Термопомпа извлича топлината и я съхранява в система с вода, която се включва в отоплението на офисите, намалявайки енергийната консумация на сградата с 5% до 10%. 

В Mall of America в Минесота, САЩ, изцяло са заменили централното отопление със сълнчева енергия и топлината, отделяна от телата на посетителите – над 40 милиона души годишно, които разбира се, не стоят в покой, а обикалят мола. 

В център за изкуства в Глазгоу, Великобритания, се монтира системата BODYHEAT, която използва термопомпи, за да улови топлинната енергия, отделяна от активно движещите се хора в близки клубове. Уловената топлина ще се съхранява в подземни сонди и ще осигурява на сградата топлина и топла вода. 

Проучвания показват, че този модел може да редуцира топлината, доставяна чрез централното отопление. Ефектът е особено значим при заведения, клубове, зали и други обществени места. Принципът може да послужи за разработването на „умни сгради“, които ще регулират отоплението си въз основа на броя на хората в тях и дейностите им.

С покачването на цените на енергията и глобалния стремеж към нулеви парникови емисии, идеята за оползотворяване на телесната топлина обещава прост и революционен подход. Улавяйки топлината от оживени обществени места, новите отоплителни системи ще намалят и употребата на изкопаеми горива, и сметките за отопление. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: