Студ скова Русия и блокира комуналните услуги

Студ скова Русия и блокира комуналните услуги Снимка: The Moscow Times

В цялата страна масково спират парното електричеството и водата

С падането на температурите, вчера съобщения за прекъснато отопление в жилищни райони дойдоха от Саратов, Владимир, Пенза, Екатеринбург, Тюмен, Химки, Воронеж, Волгоград, Свердловск, Тулска, Ярославска и Ленинградска области, Чувашия, Хантимансийския автономен огръг и др., изброява The Moscow Times.  Според специалисти, причината е некачественото жилищно строителство и остарялата мрежа на топлоподаването.

Най-големите аварии, които продължават от 2 януари, са в Подмосковието и Московска област, при минус 30°С на 4 януари. В самата Москва пожар на електроподстанция остави без отопление и електричество най-малко 20 жилищни сгради в северната част на руската сторлица. Аварията беше отстранена на следващия ден вечерта. 

В Климовск без отопление са повече от 20 000 души. Причината е авария в котела на Климовския завод за патрони. Заради спецификата на производството, градската аварийна служба не е била допусната да помогне за отстраняване на повредата. С проблема се зае самият Владимир Путин, който разпореди национализирането на завода. Има и арестувани, включително директорът на предприятието, полковник от ФСБ. За абонатите остава утехата, че няма да плащат за периода на „дървената ваканция”. 

През 2023 г. руските медии са отбелязали над 4 900 комунални аварии - почти два пъти повече, отколкото през предвоенната 2021 г., от което става ясно, че профилактиката и поддръжката са най-малкото подценени. 

През първата седмица на 2024 г.авариите в руските региони вече са десетки. Отново в Московска област аварира не само отоплението, но и снабдяването и с топла, и със студена вода. Хората топят сняг, а на някои места комунални служители са започнали да раздават на жителите бързовари

В дворовете във вилните райони и по селата масово се палят огньове – не само като начин хората да се стоплят, но и да привлекат вниманието на властите. Според метеорологичните прогнози, през близките дни промяна на времето не се очаква.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: