Как да се топлим, когато работим дистанционно от дома

Как да се топлим, когато работим дистанционно от дома

Как да запазите топлината, когато работите от вкъщи (без да включвате отоплението)

Ако работите от вкъщи през цялото или част от времето, най-вероятно вашето домашно работно пространство става все по-хладно с настъпването на зимата. Но тъй като отоплението е толкова скъпо в момента, да го използвате през целия ден не е наистина достъпна опция. 

И така, как да си останем на топло?

В еволюционен план, ние сме тропически животни: когато сме голи и в покой, се чувстваме най-удобно на въздух около 28°C, със средна температура на повърхността на кожата от 33°C. Но за да оцелеем и да функционираме нормално, трябва също да поддържаме основната си телесна температура близо до 37°C. Този процесът на терморегулация включва тялото ни да „усеща“ температурата си – имаме сензори точно под повърхността на кожата, както и в по-дълбоките тъкани като мозъка,чрез коиторегулираме нашето производство на топлина – повече или по-малко, съответно.

В студена стая рецепторите за студ на кожата са първите, които се стимулират и карат кръвоносните съдове на кожата да се свиват, пренасочвайки топлата кръв под изолиращия мастен слой, който имаме точно под кожата. Тъй като ръцете и краката изискват приток на кръв, за да ги поддържа топли и функционални и имат малко мастно покритие, те бързо се охлаждат. И така, в студена стая, първите части от нас, които усещат студа, са крайниците: пръстите на ръцете и краката.

Ако захлаждането продължи, повърхностните нерви, мускулите и ставите (особено на ръцете) могат да се увредят, което означава, че сръчността, скоростта на движение и чувствителността при допир страдат. Това може да направи задачи като писане и изпращане на текстови съобщения по-трудни, по-бавни и по-податливи на грешки. Ефективността на работата може да бъде допълнително нарушена от разсейване поради усещането за студ.

 

Решенията

Първата ни задача е да поддържаме крайниците си топли, като поддържаме притока на кръв към тях, а най-добрият начин да направим това е като поддържаме (или повишаваме) основната телесна температура.

Няма нужда да отоплявате цяла къща или стая. Много по-добре е да се стоплите и започнете с това да носите подходящо облекло.

Дрехи като вълнени пуловери и клинове улавят милиони малки джобове въздух, които осигуряват изолация. Термичните дрехи са страхотни, но няколко слоя обикновени могат да свършат също толкова добра работа. Ако седите, може да ви помогне одеяло или завивка върху краката и кръста. Добавете бутилка с гореща вода, или използвайте електрическо одеяло, което можете да носите където желаете. Не забравяйте, че стоплянето на човека, а не на къщата, е много по-евтино.

Тъй като температурата на ръцете и краката доминира в цялостното усещане за топлинен дискомфорт, фокусирането върху тези области е ключово. Помислете за изолиращи чорапи, чехли и ръкавици без пръсти. Поставянето на ръцете в подмишниците, докато не пишете, също може да помогне да ги стоплите. Ако искате да се изплискате, самозатоплящи се ръкавици и пантофи също са възможна опция.

Както казват планинците, „ако искате топли ръце, носете шапка“. Кръвоносните съдове на скалпа не се свиват толкова много на студ, което означава, че топлината може да се загуби през главата. Така че си струва да имате шапка подръка. Топлина може да се загуби също, защото се издига изпод дрехите и излиза през врата. Така че носенето на шал, яка, или поло също помага.

Може да опитате и да тренирате. Около три четвърти от енергията, използвана за упражнения, излиза като топлина, така че само качване и слизане по най-долното стъпало на стълбище може да генерира 100 вата топлина и да започне да повишава телесната ви температура след няколко минути. Кратък период на упражнения от време на време може да направи голяма разлика за вашия топлинен комфорт – и е полезен и за общото ви здраве.

 

Други съвети

Поддържането на хидратация е важно за осигуряване на притока на кръв към крайниците. Не е нужно да пиете много, но пийте, ако изпитвате жажда. Топлите напитки определено са успокоителни и ви карат да се чувствате „по-топло“, но всъщност не влияят много или за дълго на основната телесна температура.

Трябва да приемате достатъчно калории, които да горите за генериране на топлина. Повечето от нас обаче ядат повече от достатъчно и „допълнително“ обикновено не е необходимо, освен ако не сте болни или недохранени по други причини.

Нашите рецептори за студ са много чувствителни към промени в температурата, така че теченията могат да ни накарат да почувстваме непропорционален студ – освен това хабят енергия и да струват пари. Използвайте предпазители за течение на вратите. Уверете се, че загубата на топлина около и през прозорците е сведена до минимум. Уверете се, че таванът е добре изолиран. Също така, тъй като студените крака причиняват топлинен дискомфорт, помага да ги държите над пода и далеч от течения.

Стресът също може да намали притока на кръв към кожата, което ви кара да чувствате повече студ, така че опитайте да избягвате стреса, когато работите у дома (ако можете). Или убийте два заека с един камък: ако почувствате, че сте стресирани, отдръпнете се от бюрото си и направете няколко минути упражнения. Може дори да си сложите шапката, шала и палтото и да отидете на бърза разходка около блока, което трябва да проясни главата ви и да ви стопли.

Можете да проверявате температурата на пръстите си, като докоснете устните си - ако усещате пръстите топли на устните си, те получават кръв, ако се чувстват студени, трябва да направите нещо, за да ги затоплите.

Ако използвате отоплението, при възможност отоплявайте само стаята, в която ще се намирате, а не цялата къща. Намаляването на термостата само с 1°C от 20 на 19°C може да ви спести 10% годишно от разходите за енергия, а ще спестите и допълнително, като намалите температурата до минималното препоръчително ниво от 18°C.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: