Китайска система за международни плащания спря работа с руски банки

Китайска система за международни плащания спря работа с руски банки Снимка: pymnts.com

Според руски информационни издания, причината за подобно решение на китайската UnionPay е, че Китай се опасява да не стане обект на вторични санкции, като една от страните, подкрепящи Русия.

Разплащателната система UnionPay се управлява от китайски държавни банки и е една от най-големите системи за глобални плащания, но развива бизнеса си предимно в Китай. Китайският лидер Си Дзинпин критикува санкциите срещу Кремъл, а по думите му Русия е най-важен стратегически партньор на страната му, но изглежда, че китайският бизнес и финансовите институции ще се придържат към преобладаващите международни търговски и финансови решения.

Държавите, предприели санкции срещу Русия, предупредиха, че правителства или компании, които не се съобразяват с тях, може да се изправят пред т.нар. вторични санкции със съответните последствия за собствения им бизнес. 

В съответствие със санкциите, Visa, Mastercard и American Express спряха да обслужват руските финансови институции. Както съобщи руското информационно издание RBC, позовавайки се на неназовани банкови източници, решението на UnionPay засяга най-голямата руска търговска банка Сбербанк и по-малките Алфа Банк, Внешторг Банк (ВТБ), банка "Открытие” и Промсвязьбанк (ПСБ), 

От 2014 г. Русия пусна свои кредитни и дебитни карти „Мир”, на базата на едноименната руска платежна система за онлайн транзакции. Разплащанията с тях обаче са възможни само в рубли и в рамките на Руската федерация и няколко от безусловните ѝ съюзници като Беларус, Абхазия, Южна Осетия, Киргистан, Казахстан, Узбекистан и Армения. 

Трите по-големи държави, които приемаха транзакции с картите „Мир” са Турция, Обединените арабски емирства и Виетнам, но вероятно и те са недостъпни за руските картодържатели, след като руските медии описват китайската UnionPay като „последна алтернатива”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: