Руската икономика ще отбележи най-големия си спад след разпада на СССР

Руската икономика ще отбележи най-големия си спад след разпада на СССР Снимка: russia-briefing.com

Очаква се свиване на брутния вътрешен продукт с над 10% - най-голям срив от 1994 г. насам

Такива са прогнозите на Алексей Кудрин – бивш министър на финансите в периода 2000 – 2011 г., а сега е ръководител на Сметната палата. 

Русия е изправена пред нарастваща инфлация и изтегляне на капитали, докато се бори с евентуално неизпълнение на задълженията по обслужване на дълга си, след като Западът наложи драстични санкции в отговор на военното й нахлуване  в Украйна, при това – само месец след началото на агресията.

Според изказване на Алексей Кудрин пред държавната агенция РИА, министерството на икономиката и финансите на Русия в момента работи по нови прогнози, именно според които официалните предвиждания се насочват към над 10% свиване на икономиката. 

Преди нахлуването в Украйна прогнозите на руското правителство предвиждаха за тази година нарастване на брутния вътрешен продукт от 3%, след като през 2021 г. руската икономика отбеляза 4,7% растеж.

Анонимен източник, близък до руското правителство, каза пред Reuters, че министерството на икономиката предвижда тази година реално свиване на БВП с между 10% и 15%.

Предвижданията на Световната банка и Международния валутен фонд са малко по-оптимистични, с прогнозен спад за 2022 г. от 11.2% 

В допитване на Reuters от края на март, финансови и политически анализатори прогнозираха свиване на руския БВП за 2022 г. със средно 7,3%, и близо 24% инфлация, което е най-тежкото обезценяване на рублата от 1999 г. насам.

Несъмнено, причина за сривът в икономиката е войната на Русия срещу Украйна, предприета по решение на руския президент Владимир Путин. В една от текущите си концепции за необходимостта от неговата „специална военна операция“ той вече сочи като причина САЩ, които „използвали" Украйна, за да заплашват Русия, а освен това Москва трябвало да защити от преследване рускоговорящото население на Украйна - цели, които руският президент нарече "благородни".

Украйна казва, че с нищо не е предизвикала военна намеса и сега се бори срещу заграбването на земите ѝ, отхвърляйки категорично всякакви твърдения за тормоз над руснаци на нейна територия.  С разрушената инфраструктура и блокиране на работата на множество предприятия пред заплахата от военни удари, спадът пред украинската икономика се очертава на повече от 45%. Единственият резултат, който расте, е броят на жертвите на войната и от двете страни, включително хиляди мирни украински граждани.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: