Швеция ще има собствена дигитална валута до 5 години

Швеция ще има собствена дигитална валута до 5 години

По-малко от 10% от плащанията в страната се извършват в брой

Швеция може да има дигитална валута в рамките на пет години, тъй като необходимостта от цифровизация на финансовия сектор расте. Това заяви гуверньорът на Riksbank Стефан Ингвес, съобщава Bloomberg. За пръв път експертът посочва ясна времева рамка, в която да се случи това. 

Според данни на Централната банка, в Швеция по-малко от 10% от платежните транзакции се извършват в брой, което я прави  една от страните с най-малко пари в брой в света. Riksbank се нарежда на едно от първите места сред големите западни централни банки в проучването как да реагират на все по-дигиталния свят.  

Ингвес заяви, че намира свършената до момента работа по проекта за успешна по отношение на скоростта. Според него петгодишният срок за въвеждането на електронна крона е „разумна цел". Цифровата валута, която ще бъде разработена в Швеция, ще бъде предмет на одобрение от парламента.  

„Силното движение в Швеция към безкасово общество определено беше основният фактор зад решението ни да изследваме цифрова валута. С продължаващата маргинализация на паричните средства, електронната крона може да гарантира, че широката общественост все още има достъп до пари, емитирани от централната банка", каза Ингвес в интервю за NBP Obserwator Finansowy. „Бихме избегнали ситуация, при която потребителите и предприятията в Швеция да станат напълно зависими от частния пазар за извършване на плащания", добави той. 

Според експерта електронната крона може да увеличи както ефективността, така и стабилността на платежната система като цяло - ефективност, като предостави широко достъпна инфраструктура, която може да стимулира конкуренцията и иновациите, и стабилност. Тя ще предложи алтернативен начин на плащане, който може да работи и в кризисна ситуация, а също така може да улесни разработването на лесни за използване решения за цифрово плащане за хора, които предпочитат пари в брой. 

„Наясно сме, че подобна функционалност поражда предизвикателства с известните в момента технологии. Това е нещо, което трябва да бъде проучено допълнително. Riksbank, както и много други централни банки, работещи върху цифрови валути, ще продължат да проучват техническите и регулаторните решения, за да осигурят сигурни офлайн възможности", казва още Ингвес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: