Нови облаци около X/Twitter: Върховният съд на Бразилия ще разследва платформата

Нови облаци около X/Twitter: Върховният съд на Бразилия ще разследва платформата Снимка: cnbc.com

Причината е изявление на Илон Мъск, че ще активира отново акаунти в X/Twitter, които съдия от бразилския върховен съд е наредил да бъдат блокирани

Мултимилиардерът обаче реши сам да раздава правосъдие и обяви в X/Twitter, че съдебната заповед е противоконституционна и нарушава бразилския закон, което според него му дава правото да не я изпълни и да не блокира посочените акаунти. Мъск отиде и по-далеч, призовавайки въпросния съдия „да подеде оставка” или бразилският върховен съд да му направи „импийчмънт”.

В отговор съдия Александър де Мораес написа, че Мъск е започнал кампания за дезинформация срещу Бразилския върховен съд и напомни, че ако X/Twitter не изпълни съдебната заповед за блокиране на акаунтите, социалната платформа ще бъде глобена със 100 000 реала ($19 774) на ден. 

Междувременно бразилският министър на комуникациите Пауло Пимента напомни на Мъск, публикувайки с главни букви, че „СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НЕ СА ЗЕМЯ НА БЕЗЗАКОНИЕ“ и предупреди: „Няма да позволим на никого да оскърбява родината ни, независимо от парите и властта, които има“.

От екипа на X/Twitter заявиха, че нямат право да кажат за кои акаунти става дума, но се смята, че профилите са свързани с крайнодесни бразилски движения, които публикуват материали за  безредиците от 8 януари миналата година, когато хиляди привърженици на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро нахлуха в Конгреса на страната, в самия Върховен съд и в президентския дворец. 

Именно съдия Мораес разследва Болсонаро и поддръжниците му за ролята им в предполагаемия опит за държавен преврат и като част от разследването е разпоредил  блокирането на въпросните акаунти. Болсонаро също се намеси в спора: в събота бившият бразилски президент публикува видео от срещата си с Мъск през май 2022 г. и призова поддръжниците си да се съберат на митинг на 21 април.

Според експерт в неправителствената организацияя Digital Action, тъй като Мъск умишлено е провокирал бразилското правосъдие, „има реален шанс X да бъде блокиран” поне временно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: