Футболни ултраси ще застанат пред съда в Атина с тежки обвинения

Футболни ултраси ще застанат пред съда в Атина с тежки обвинения Снимка: ekathimerini.com

След жестоките сблъсъци миналия понеделник, при които загина 29-годишен гръцки гражданин, фен на АЕК, са задържани сто и двама хървати и трима гърци

Всички арестувани ще изчакат съдебните си процеси в ареста. Трима следователи и двама прокурори са разпитали поетапно заподозрените, които са отрекли всякаква съпричастност към убийството на 29-годишния Михалис Кацурис, който почина от прободна рана. 

Според съобщение на полицията, пред стадиона на АЕК десетките хърватски футболни ултраси, въоръжени с дървени и метални бухалки са нападали минувачите и са ранили други 10 души. В отговор на насилието, УЕФА отмени мача за квалификацията за Шампионската лига между АЕК и „Динамо” - Загреб, която трябваше да се играе миналия вторник.

Гръцките власти получиха разрешение да проверят и проследят всички сигнали от мобилни телефони в местата на сблъсъците – пред стадиона на АЕК - Атина и на близката метростанция, за да открият всеки друг възможен участник в насилието. На задържаните, които са разпръснати в няколко затвора в Гърция, са повдигнати общо 11 обвинения, включително четири в предумишлено убийство и принадлежност към престъпна организация.

В сряда президентът на УЕФА Александър Чеферин ще се срещне с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и двамата заедно ще разговарят с други министри, с ръководството на Гръцката футболна федерация и със собствениците на четирите най-големи гръцки футболни клуба: АЕК, „Олимпиакос”, „Панатинайкос” и ПАОК-Солун. В сряда на стадиона на „Олимпиакос” близо до Пирея ще се играе финалът за Суперкупата на УЕФА между „Манчестър Сити” и „Севиля”.

През февруари 2022 г. 19-годишният Алкис Кампанос беше бит и намушкан до смърт след мач между ФК ПАОК и ФК "Арис" в Солун. Загиналият беше трета жертва за три години при сблъсъци на футболни фенове в града. Миналия юли седем от дванадесетте обвиняеми по делото бяха признати за виновни и осъдени на доживотен затвор.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: