Журналисти разобличиха сексуалните практики на „духовни лечители“ в Мароко и Судан

Журналисти разобличиха сексуалните практики на „духовни лечители“ в Мароко и Судан Снимка: hrw.org

При житейски несполуки, много от мюсюлманките в двете страни вярват, че са обладани от зли духове и търсят помощта на духовни наставници, обикновено уважавани шейхове

Лечебните практики са широк спектър – от тежки заклинания, до нежелан телесен контакт и дори изнасилване. За повече от година журналисти от ВВС са проверили 85 подобни оплаквания, споделени между пострадалите, 65 от които дали неопровержими доказателства за сексуално насилие по време на „лечебните” сеанси. 

Около 25-годишна свидетелка от Мароко преди три години потърсила лечение от „лош късмет” при духовен лечител близо до Казабланка, но била упоена и изнасилена, с обяснението, че по този начин лечителят е изгонил злите духове от тялото ѝ. След много мъки и опустошителен срам, лекуваната жена тайно родила детето на лечителя, което оставила за осиновяване. Все още мисли за самоубийство и казва, че ако семейството ѝ разбере, ще я убият. 

Жена от Судан потърсила при духовен лечител лек, с които да върне мъжа си, тъй като възползвайки се от законите на шариата, той заживял с втора жена. „Учителят” обяснил, че най-важните съставки за лекарството могат да се набавят единствено при секс с клиентката. Тя успяла да избяга, но не е съобщила за „рецептата” – казва, че никой няма да ѝ повярва

Почти всички жени, говорили пред журналистите от ВВС, се страхуват да съобщят за насилието. Няколко са споделили със семействата си, но нито една не се е оплакала в полицията. Има и такива, които се притесняват, че ако издадат „лечителя”, той ще накара злите духове да отмъстят.

За да събере убедителни доказателства, журналистка от разследващия екип отишла при най-често споменаваниия лечител като клиентка. Убедила се в практиките му, но успяла да го отблъсне. Опитите за интервю с шейха по-късно останали без резултат. 

Алтернатива за вярващите мюсюлманки предлагат жени шейхове. Една от тях е допуснала екипа на ВВС в лечебния си център, който ръководи от 30 години. Казва, че е чула стотици шокиращи разкази на свои клиентки за преживяванията им с духовни лечители мъже. 

Екипът на ВВС е запознал властите в Мароко и Судан с доказателствата за „лечебните” практики. В отговор журналистите са получили обяснението, че не могат да се месят в "духовни" въпроси, още повече, че регулации липсват, но „не са приоритет”. Остава надеждата, че разследването ще отвори очите на тези, които изпитват нужда да се лекуват духовно и ще ги насочи към лечебни центрове само за жени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: