Папата: Църквата трябва да чуе мъчителния вик на жертвите на сексуално насилие

Папата: Църквата трябва да чуе мъчителния вик на жертвите на сексуално насилие Снимка: Еuronews

Като част от петдневното си посещение в Лисабон по повод Световната среща на католическата младеж в португалската столица, папа Франциск разговаря с 13 жертви на сексуално насилие, извършено от португалски католически духовници

На срещата в дипломатическата мисия на Ватикана в Лисабон са присъствали и служители на португалската църква, отговорни за защитата на непълнолетните, пише ВВС. По-късно, на вечерната служба в Лисабон, папата каза, че скандалът „ни призовава към смирено и дълго пречистване“ и посочи, че гневът срещу сексуалните престъпления в католическата църква е една от най-сериозните причини за „откъсването от вярата”.

Доклад от тази година посочва, че от 1950 г. насам най-малко 4 815 момчета и момичета са били малтретирани от католически духовници в Португалия, като църквата „систематично“ се е опитвала да прикрие проблема. През февруари независима комисия на португалската католическа църква публикува разказите на 564 души, които разкриват, че са били малтретирани сексуално от свещеници или други църковни служители. 

Представяйки данните, председателят на независимата комисия Педро Стрехт, детски психиатър, каза, че посочените цифри са „абсолютния минимум“ и нарече разкритията „върхът на айсберга“. Отдавайки почит на онези, които са се свързали с комисията, за да свидетелстват за престъпленията, той изрази уважението си към решението им, че са „посмели да дадат глас на мълчанието“.

В португалската столица Папа Франциск беше посрещнат не само от въодушевени тълпи вярващи, но и от протестни билборди с надпис „4 800 +”, намекващ за броя на жертвите на сексуално насилие в португалската църква. 

Според оценката на местните власти, Световният ден на католическата младеж е привлякъл в Лисабон над един милион младежи от цял свят. „Мечтая за Европа, сърцето на Запада, която да използва своя огромен талант за уреждане на конфликти и разпалване на светлините на надеждата”, каза папа Франциск в изявлението си пред младите хора. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: