Канада ще плати над € 26 милиарда на дискриминирани семейства от коренното население

Канада ще плати над € 26 милиарда на дискриминирани семейства от коренното население Снимка: 620ckrm.com

Обезщетението е първа стъпка към помирението с коренното население на страната.

Споразумението включва деца, отнети от семействата им и предадени на службите за социлани грижи. До решението се стигна почти 15 години след като Дружеството за децата и семействата на коренните нации подаде жалба за нарушаване на човешките права, съобщи The Telegraph.

Канадският трибунал многократно установи, че една от причините за дискриминирането е недостатъчното финансиране на резерватите, в това число и липсата на училища. Това е поне формалният повод от 1831 до 1998 г. правителството да отдели от семействата им около 150 000 деца от коренното население и да ги изпрати в училища-пансиони, където често са ставали жертва на физическо и сексуално насилие. 

Загинали са най-малко 6000 ученици, но предположенията са за много повече жертви. Миналата година в близост до изоставени сгради на училища-пансиони в Британска Колумбия бяха открити стотици немаркирани гробове с останките на над 200 деца от коренното население. Зловещата находка разрови незараснали рани и повдигна въпроси, пренебрегвани с години.

Премиерът Джъстин Трюдо, който зае този пост  през 2015 г., обеща да постави помирението с коренното население в центъра на дейността си и изпълнява обещанието си, привличайки за това много критики от политическите си противници.

На пресконференция вчера представители на засегнатите изразиха чувствата си от постигнатото споразумение. Синди Блексток, изпълнителен директор на Обществото за грижа за децата и семейството на първите нации каза за Reuters: „Ще оценя победата, когато някое дете от коренното население ми каже  „Животът ми е по-добър, отколкото беше вчера“. 

Адвокат Дейвид Стърнс, представляващ пострадалите деца и семейства, посочи, че това е най-голямото групово споразумение в историята на Канада и каза, че мащабите му се дължат на „една единствена причина и това е признаването на вредите, нанесени на тези хора”. 

А г-жа Пати Хайду, министър на услугите на коренното население допълни: „Никаква сума не може да компенсира травмата, която хората са преживели, но тези принципни споразумения признават вредата и болката, причинени от дискриминацията на оцелелите и техните семейства. Загубите са необратими, но вярвам, че са лечими”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: