Генетично модифицирано сърце от прасе бе трансплантирано на американец

Генетично модифицирано сърце от прасе бе трансплантирано на американец Снимка: news.fox-24.com

Експерименталната операци, продължила седем часа, е първа по рода си.

Три дни след процедурата пациентът Дейвид Бенет се справя добре, казват лекарите от Медицинския център на Университета в Мериленд. Трансплантацията е била последната му надежда за живот, въпреки че все още не е ясно какви са дългосрочните му шансове, пише ВВС.

"Знам, че беше изстрел в тъмното, но това беше последният ми възможен избор", казва 57-годишният Бенет. Преди операцията той е прекарал шест седмици прикован на легло, с животоподдържаща апаратура, след като е бил диагностициран с терминално сърдечно заболяване.

Лекарите са получили специално разрешение от медицинския регулатор на САЩ да извършат процедурата, с аргумента, че в противен случай пациентът би умрял. За медицинския екип, извършил трансплантацията, това е кулминацията на години изследвания - и може да промени живота по целия свят.

Операцията ще доближи хората „една крачка по-близо до решаването на кризата с недостига на органи“, се казва в съобщение на Медицинския факултет на Университета на Мериленд. Всеки ден в САЩ 17 души умират в очакване на трансплантация на органи, а според OrganDonor.gov, повече от 100 00 са в списъците на чакащи.

Възможността за използване на животински органи за така наречената ксенотрансплантация се обмисля отдавна, за да се отговори на търсенето, а използването на сърдечни клапи от прасета вече е често срещана хирургична практика. 

Животното-донор за трансплантацията на Дейвид Бенет е било генетично модифицирано, за да се отстрани ген, контролиращ производството на захари, което би предизвикало имунен отговор при човек, съобщава АFP.

През октомври 2021 г. хирурзи от Ню Йорк съобщиха, че са трансплантирали успешно свински бъбрек на човек. Досега операцията беше най-авангардният експеримент в тази област, макар че реципиентът е бил в мозъчна смърт без надежда да се възстанови.

Дейвид Бенет обаче се надява трансплантацията да продължи живота му.  „С нетърпение очаквам да стана от леглото, след като се възстановя“, каза той миналия четвъртък. Какво точно ще се случи след това не е ясно. 

Медицинският екип казва, че "процедират предпазливо" и внимателно наблюдават пациента. Семейство Бенет знаят, че все още са в неизвестност, но казват, че и те, и трансплантираният осъзнават огромното значение на новаторския медицински подход.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: