Суперптици: Как учените карат генномодифицирани кокошки да се противопоставят на болестите

Суперптици: Как учените карат генномодифицирани кокошки да се противопоставят на болестите Снимка: pixabay.com/bg

Естествени резервоари за грип от най-често срещания тип А (птичи грип), който предизвиква ежегодни епидемии и дори пандемии, са водоплаващите птици. Повсеместно разпространени и мигриращи, те предават инфекцията на своите домашни роднини, а те от своя страна могат да заразят хората. „Гризачите, например, не се разболяват от грип, но кокошките го понасят още по-тежко и от нас - казва Олга Глазова, генен инженер в Московския физико-технически институт (МФТИ). - Ако някъде избухне епидемия от птичи грип, това води до големи икономически загуби. Да не говорим за риска от предаване на вируса на човек.“ Ето защо биолози от цял свят работят за създаването на генномодифицирани кокошки, невъзприемчиви към този вирус.

 

Според Глазова един от основните проблеми си остава високата скорост на мутация на вируса, благодарение на която постоянно се появяват нови щамове, способни да преодоляват въздействието на средствата за защита, които до неотдавна са били ефикасни. Въпреки това, какъвто и да е щамът, за да проникне в клетката, всеки грип тип А се свързва със сиаловите киселини, които изобилстват на ниво клетъчна мембрана. Ако количеството на тези молекули на повърхността на клетките на дихателните пътища се намали, може да се намали и вероятността от заразяване. Учените вече са получили култури от генномодифицирани птичи клетки, които произвеждат по-малко сиалови киселини. Те наистина се оказали по-устойчиви към грипа и при това не показали никакви странични ефекти от генното вмешателство.

 

Но това са само лабораторни експерименти, а дали на практика кокошките ще бъдат здрави след процедурите по модифицирането, все още не е известно. „Генната модификация при гризачите отдавна е отработена и е сравнително проста - казва Олга Глазова. - С птиците всичко е много по-сложно.“ От самката при лабораторните мишки може да бъде извлечена яйцеклетка, да бъдат извършени необходимите манипулации над нея, след което тя отново да се постави в матката. При птиците още при първите етапи на развитие се формира обвивка около яйцето, която тясно свързва ембриона с организма на майката. Невъзможно е той да бъде изолиран, без да бъде унищожен, затова учените са принудени да търсят други начини.

 

Например от вече „роденото" яйце се извлича група клетки (примерно от стотици клетки), които в бъдеще ще трябва да се развият в полови клетки на възрастните птици. Те се модифицират и се поставят в ембриона реципиент, заменяйки неговите собствени аналогични клетки. Такова яйце продължава да развива в най-обикновена кокошка, но част от нейните полови клетки вече носят модифицирана ДНК. Потомството, получено от кръстосването на такива птици, ще бъде генномодифицирано и ако на генетиците от МФТИ се удаде да извършат цялата тази сложна процедура, те ще се окажат първите, които ще успеят да се преборят с птичия грип.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: