В САЩ почина първият пациент с присадено сърце от прасе

В САЩ почина първият пациент с присадено сърце от прасе

Извършената операция обаче дава безценна информация за това, че генетично модифицираното сърце от прасе е способно да функционира перфектно в продължение на няколко седмици в човешкото тяло.

В САЩ почина първият пациент, на когото бе трансплантирано генетично модифицирано сърце от прасе.

Това съобщиха вчера от Университетската болница в щата Мериленд.

57-годишният Дейвид Бенет, страдащ от неизлечимо заболяване, влезе в историята като човек, който за първи път претърпя подобна хирургична интервенция. Той обаче почина 2 месеца след операцията.

"Дейвид Бенет, 57-годишен пациент с неизлечима сърдечна болест, който влезе в историята като първият човек, получил генетично модифицирано свинско сърце, почина вчера следобед на 8 март", се съобщава на уебсайта на университетската болница.

Според думите на медиците състоянието на мъжа започва рязко да се влошава преди няколко дни. А модифицираното сърце е трансплантирано на пациента на 7 януари.

Отбелязва се, че след операцията трансплантираният орган функционира много добре в продължение на няколко седмици. Лекарите не са наблюдавали признаци на отхвърляне.

Учените от Университетската болница отбелязват, че извършената операция дава безценна информация за това, че генетично модифицираното сърце от прасе е способно да функционира перфектно в продължение на няколко седмици в човешкото тяло. Но това е възможно само ако имунитетът е "адекватно потиснат".

"Оставаме оптимисти и планираме да продължим работата си в бъдещи клинични изпитвания", заключават от болницата.

КЕШ Медия напомня, че Бенет се реши на такава трансплантация, тъй като пред него поради нелечимо заболяване буквално стоеше въпросът: свинско сърце или смърт. FDA издаде спешно разрешение за операцията точно в навечерието на Нова година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: