Нови трансплантации на генно модифицирани сърца от прасета

Нови трансплантации на генно модифицирани сърца от прасета Снимка: med.nyu.edu

Учени от Нюйоркския университет успешно трансплантираха свински сърца на двама души в мозъчна смърт, в опит да намерят вариант за справяне с недостига на органи за трансплантация.

Процедурите са проведени през юни и юли тази година, съобщи екипът от NYU Langone Health във вторник. Според информацията, не се наблюдават признаци на ранно отхвърляне и сърцата функционират нормално със стандартни пост-трансплантационни медикаменти и без допълнителна механична помощ, съобщи Euronews.

Присадените органи са с 10 генетични модификации - четири за предотвратяване на отхвърляне и необичаен растеж и шест за предотвратяване на смущения, причинени от несъвместимост между прасета и хора.

За настоящите експерименти Нюйоркският университет се снабди със сърца от прасета, създадени от биотехнологичната компания Revivicor, произвела сърцето и на първия пациент с трансплантирано свинско сърце, който почина в началото на март. Установените до момента причини за смъртта му се насочват към вирусна инфекция, като няма данни за признаци на отхвърляне.

Заради тази констатация, органите са надлежно сканирани за вируси, чрез прилагане на подобрен протокол за наблюдение. Сърцата не са показали никакви доказателства за наличието на т. нар. свински цитомегаловирус, който беше открит в кръвта на първия пациент, от където възникна и подозрението за вирусната инфекция като причина за смъртта му. 

„Нашата по-голяма цел е да се справим с недостига на органи и да предоставим втори шанс на повече от 100 000 души в цялата страна, които чакат този животоспасяващ дар“, каза д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантация Langone на NYU.

През 2021 г. в Института са трансплантирани и бъбреци от прасе на двама реципиенти, също в мозъчна смърт. Последните сърдечни трансплантации и пост-оперативните процедури в рамките на 72 часа, са заснети в реално време. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: