
Царевицата се оказа защитена от глобалното затопляне на генно ниво
- Наука
- Текст:

Група учени от университета на щата Пенсилвания (САЩ) са открили ген, който може да помогне за разработването на генетично модифицирани селскостопански култури, устойчиви на изменението на климата и на глобалното затопляне, съобщава Lenta.ru.
Изследователите изучават 436 линии царевица, отглеждана в полеви условия, използвайки метода на лазерната аблативна томография. Този подход позволява на специалистите да идентифицират наследствените изменения в размера на въздушните кухини в аеренхима на кореновата тъкан.
По време на анализа и експериментите учените идентифицират еднонуклеотидно заместване в транскрипционния фактор bHLH121. Този ген се експресира от клетките на кората на корена и контролира образуването на зпълнени с въздух кухини.
Съобщава се, че замяната на голям брой клетки с кухини позволява на растението да пести енергия, която иначе би била изразходвана за подхранване на тези клетки. Генът спосоства за повишавне ефективността на обмяната на вещества в корените, увеличава тяхното количество и помага за всмукването на повече ресурси от почвата, включително вода и минерали.
Според изследователите въвеждането на активирания ген в селскостопанските култури ще позволи на растенията да понасят по-добре сушата и ефективно да абсорбират азот и фосфор. А това са много важни "способности" в силно променящия се климат.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Повече от хиляда мигранти, загинали на път за Европа, са погребани в безименни гробове

Доналд Туск се завръща – но дали ще е същият?

Тази година може и да не получите подаръците си за Коледа

Американската армия не изпитва проблеми в снабдяването на Украйна и Израел с оръжия

Bloomberg изчисли Топ-5 на най-богатите семейства в света

Израел приема селскостопански работници от Африка

DW: Нито един канцлер не е бил толкова непопулярен като Олаф Шолц

Междусистемната газова връзка България-Сърбия е енергийна сигурност за целия регион
