Царевицата се оказа защитена от глобалното затопляне на генно ниво

Царевицата се оказа защитена от глобалното затопляне на генно ниво Снимка: Encyclopedia Britannica

И тази нейна особеност може да помогне на други култури

Група учени от университета на щата Пенсилвания (САЩ) са открили ген, който може да помогне за разработването на генетично модифицирани селскостопански култури, устойчиви на изменението на климата и на глобалното затопляне, съобщава Lenta.ru.

Изследователите изучават 436 линии царевица, отглеждана в полеви условия, използвайки метода на лазерната аблативна томография. Този подход позволява на специалистите да идентифицират наследствените изменения в размера на въздушните кухини в аеренхима на кореновата тъкан.

По време на анализа и експериментите учените идентифицират еднонуклеотидно заместване в транскрипционния фактор bHLH121. Този ген се експресира от клетките на кората на корена и контролира образуването на зпълнени с въздух кухини.

Съобщава се, че замяната на голям брой клетки с кухини позволява на растението да пести енергия, която иначе би била изразходвана за подхранване на тези клетки. Генът спосоства за повишавне ефективността на обмяната на вещества в корените, увеличава тяхното количество и помага за всмукването на повече ресурси от почвата, включително вода и минерали.

Според изследователите въвеждането на активирания ген в селскостопанските култури ще позволи на растенията да понасят по-добре сушата и ефективно да абсорбират азот и фосфор. А това са много важни "способности" в силно променящия се климат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: