Първи полет през атмосферата на Слънцето

Първи полет през атмосферата на Слънцето Снимка: cnet.com

Американската космическа агенция (NASA) нарeчe това исторически момент - първият път, когато космически кораб ат Земята прелита през външната атмосфера на Слънцето.

Постижението е на Solar Probe Parker - слънчевата сонда на NASA, която се потопи за кратко в региона около нашата звезда, който учените наричат слънчева ​​корона.Това се случи през април, но анализът на данните го потвърди едва сега.

Parker трябваше да издържи на екстремната температура и радиация, но събра нова информация за Слънцето, съобщава ВВС.

„Точно както кацането на Луната позволи на учените да разберат как се е образувала, докосването до Слънцето е гигантска стъпка за човечеството, за да ни помогне да разкрием критично важна информация за нашата най-близка звезда и нейното влияние върху Слънчевата система“, каза Никола Фокс от отдела по хелиофизика на NASA.

Solar Probe Parker е една от най-смелите мисии на агенцията. Изстреляна преди три години, целта на сондата е да направи многократни и все по-близки до Слънцето обиколки. Космическият кораб се движи с колосалната скорост от над 500 000 км/ч. Стратегията е да влезе бързо и да излезе бързо, като прави измервания на слънчевата среда с набор от инструменти, разположени зад дебел топлинен щит.

На 28 април тази година Parker прекрачи така наречената критична граница на Алфвен. Това е външният ръб на короната, точката, в която слънчевият материал, който обикновено е свързан със Слънцето от гравитацията и магнитните сили, се освобождава, за да изтече из пространството. Parker се натъкна на тази граница на около 13 милиона км над видимата повърхност на Слънцето – т.нар. фотосфера.

Според Стюарт Бейл от Калифорнийския университет в Бъркли, данните на сондата показват, че тя е преминала над и под границата три пъти в рамките на пет часа.

„Видяхме, че условията се променят напълно. Вътре в короната магнитното поле на Слънцето стана много по-силно и доминираше движението на частиците там. Така космическият кораб беше заобиколен от материал, който наистина е в контакт със Слънцето", каза той пред репортери.

Изследователите са изключително въодушевени, защото данните показват, че в короната се случват някои ключови процеси, които в момента не се поддават на обяснение. Така например, температурата във фотосферата на Слънцето е приблизително 6000 C°, но в рамките на короната може да достигне милиони градуси. Също така в този регион външният поток от заредени частици - електрони, протони и тежки йони - внезапно се ускорява в свръхзвуков вятър – отново загадъчен механизъм.

Научният екип на Parker ще събере много повече данни, докато сондата навлиза все по-дълбоко в короната при бъдещите си прелитания покрай Слънцето, за да достигне през 2025 г. на разстояние 7 милиона км от фотосферата.

Откритията на Parker и други слънчеви обсерватории имат пряко значение за всеки, който живее на Земята.  Най-големите слънчеви изригвания могат да разклатят магнитното поле на нашата планета. Това може да наруши комуникациите, да изключи сателитите, да удари енергийните мрежи. Учените се опитват да предскажат тези „бури“ и Parker обещава нова и ценна информация за това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: