Слънцето отново на Макс!: изригванията ще продължат

Слънцето отново на Макс!: изригванията ще продължат

Ще има още полярни сияния

Циклите на слънчевата активност (това е, когато тя се увеличава, достига максимум и след това намалява) се повтарят с период от около 11 години.

Очаква се през 2024-2026 г. Слънцето да премине през следващия максимум в рамките на 25-ия цикъл от началото на наблюденията.

Това означава, че слънчевите изригвания ще продължат, както и геомагнитните бури, които причиняват.


изригванията са свързани със зони на активност на Слънцето - слънчеви петна. Почти всяко изригване е придружено от изхвърляне на допълнителна коронална маса на фона на постоянно духащ слънчев вятър.

Освен това няма ясна пряка връзка между силата на светкавицата и обема на освобождаване: светкавицата може да е мощна, но има сравнително малко вещество и обратно.

По време на изригване изхвърлената от Слънцето плазма достига Земята и променя конфигурацията на нейното магнитно поле, което е своеобразен капан за частиците на слънчевия вятър.

Тези промени се наричат  геомагнитна буря. Степента на изменение на магнитното поле (мощността на геомагнитната буря) зависи от характеристиките на изхвърления плазмен облак и траекторията на неговото движение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: