Слънчев удар: как да го предотвратим или да се избавим от последствията

Слънчев удар: как да го предотвратим или да се избавим от последствията

При горещо време е особено важно да разберем разликата между топлинен и слънчев удар, да можем да предотвратяваме тези състояния и при необходимост да помогнем на себе си и близките си.

Какво е слънчев удар

Слънчевият удар  - това е прегряване на организма. Състоянието може да възникне в резултат на продължително излагане на слънце и директното въздействие на лъчите. В този случай компенсаторните механизми не се справят с топлоотдававането и телесната температура се повишава значително. Ударът може да възникне както по време на излагане на слънце, така и няколко часа след това.

При слънчевия удар се активират възпалителни реакции в организма и в резултат на това могат да се развият проблеми с различни органи и системи. Например, могат да се засегнат мускулите, черният дроб, бъбреците, белите дробове и сърцето. Възможна е недостатъчност на централната нервна система.

По каково слънчевият удар се различава от топлинния удар

Често хората бъркат слънчевия и топлинния удар, смятайки, че това е едно и също нещо - общо влошаване на състоянието в резултат на дълъг престой навън в жегата. Всъщност топлинен удар може да се случи и при други условия на повишена температура, например в баня, задушно затворено помещение или в кола, стояща в задръстване. За разлика от топлиния удар, слънчевият удар възниква заради директното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху главата. Това е разновидност на топлинния удар с подобни симптоми и неговите последствия също са опасни за здравето.

Прекомерното прегряване може да се изразява в леки симптоми или да доведе до тежки състояния, чак до увреждане на сърдечния мускул и бъбреците — много зависи от времето, прекарано в много горещи условия и възможността за оказване на първа помощ. Често се добавят итакива симптоми, като гадене, повръщане, бледа кожа, загуба на съзнание. Топлинният удар засяга не само мозъка, но и всички органи.

Процесът на потоотделянето е естествен механизъм за охлаждане на тялото. Ако спортувате в горещо време или работите дълго време в прекалено отопляемо помещение, без да сте хидратирани, ще бъде трудно да поддържате оптималната телесна температура. При слънчев удар инфрачервеното лъчение прониква през системите на мозъка, причинявайки промени в неговите дялове. Това води до хипоксия — липса на кислород.

Симптоми на слънчев удар

Лекарите разделят симптомите на слънчев удар на три степени на тежест:

Първа (лека) степен: слабост, неприятно гадене, главоболие, ускорен пулс, неравномерно дишане.

Втора (средна) степен: повишени леки симптоми, нарушена координация, полу-припадък, кръвотечение от носа, повишена температура до 38-39 градуса.

Трета (тежка) степен: бледа кожа, висока температура, загуба а съзнание или объркване, халюцинации; възможни конвулсии на крайниците и летален изход при екстремна степен на прегряване.

Слънчевият удар може да се появи не само по време на разходка, но и на следващия ден след 6-10 часа. Ако след дълъг престой на слънце сте се върнали у дома, легнали сте си, а се събудите с болки в тялото и повишена температура, консултирайте се с лекар. Не са изключени обща умора и изтощение, леко ОРЗ и отравяне — само специалист може да постави точна диагноза.

Какво да правим при слънчев удар: първа помощ

Ако се сблъскате с първите симптоми на слънчев удар, постарайте се да се преместите в прохладно помещение, поне в сянката на дърветата или под навес. Следвайте няколко правила:

1. Трябва да влезете вкъщи, да свалите излишните дрехи, да разхлабите колана.

    2. Изключете физическата активност (по-добре легнете) и пийте повече вода.

    3. Доре възстановяват баланса напитките за спортисти -изотониците, те съдържат електролити, които тялото губи поради прекомерно изпотяване.

    4. Увийте тялото си в хладна, влажна кърпа. Можете да се разхлаждате с ветрило, да се избъсвате с хладна (не ледена) вода.

    5. При първите признаци на загуба на съзнание се препоръчва да вдишвате парите на 10% разтвор на амоняк (нишадърен спирт), да легнете настрани.

    6. Ако симптомите се влошат и почувствате гадене и главозамайване, незабавно извисайте спешна медицинска помощ. Не се опитвайте да отидете сами до леченото заведение, здравословното състояние може да се влоши по всяко време. Ако транспортирате човек, засегнат от слънчев удар до болницата, той трябва да е в легнало положение

    7. Лекарят ще ви помогне да определите причината и да премахнете симптомите. След необходимите изследвания пациентът може да бъде увит със специално охлаждащо одеяло.

    8. При тежка степен на топлинен удар е строго необходима спешна хоспитализация. Следвайте препоръките на лекуващия лекар.

Какво да не правите при слънчев удар

Не забравяйте за противопоказанията при първа помощ. В никакъв случай не трябва да:

- рязко да охлаждате пострадалия (да го потопите в студена вана, да го поставите под климатик);

   -да  давате кафе и алкохол;

   - да се  откажете от помощта на лекарите с надеждата, че тежките симптоми ще преминат сами.

Охлаждането на тялото трябва да става постепенно, избягвайте резки промени в температурата.

Как да избегнем слънчев удар

1. Преди да излезете на улицата облечете леки дрехи, изработени от естествени материали - лен, памук, коприна, които не препятстват изпотяването.

    2. Не ходете на слънце без шапка, кърпа, шалче, за предпочитане в светли нюанси - те привличат по-малко слънчевите лъчи.

    3. Можете да напръскате лицето и главата си с хладка вода, да се защитите с чадър.

    4. Пийте редовно чиста вода, изключете алкохола; дори студените напитки като бира или коктейли способстват дехидратацията.

    5. Опитайте се да намалите времето, прекарано на слънце (от 11 до 16 часа), планирайте разходки и занимания за сутрешния и следобедния период.

    6. При дълъг престой на плажа си правете почивка от "печенето": потопете се във водата, вземете душ, преместете се в хладно помещение или под навес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: