На Слънцето се случват изключително важни събития

На Слънцето се случват изключително важни събития Снимка: https://pixabay.com/

Миналата сряда на нашата звезда станаха две поредни експлозии от най-висок клас - първото събитие с магнитуд X3.3 се случи около обяд, а второто - X2.9 беше регистрирано между 17 и 18 часа

Но, което е много важно, те са наблюдавани не на десния край на видимия слънчев диск, където изчезна област 3664, което стана причина за най-силната магнитна буря на 21 век досега, а на левия край на Слънцето , където все още не се вижда нито една група петна.

Очевидно от тази страна, отвъд ръба на видимия слънчев диск, има нова голяма област, която не се отдалечава от Земята, а напротив, се движи от задната страна на Слънцето към страната, обърната към Земята.

Нито размерът на площта му, нито структурата му са напълно неразбираеми. Ясно е, че изчезналата група слънчеви петна № 3664 определено се заменя от нова голяма група слънчеви петна, приближаващи се към Земята. Днес този район ще се появи в полезрението на наземните средства и ще се появят първите му снимки.

Както се съобщава на уебсайта на Лабораторията по слънчева астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките и ISTP SB RAS, наблюдаваната нова активност на изригвания засега е абсолютно безвредна за Земята и нейните жители. Но още в средата на новата седмица този активен център, който още дори не е получил каталожен номер, ще бъде точно на линията Слънце-Земя. Възможно е по това време номерът му вече да бъде чут от всички.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: