В САЩ вече плащат, за да спортувате напушени

В САЩ вече  плащат, за да спортувате напушени Снимка: Insider

Експериментално научно изследване търси нови измерения на високоинтензивното спортно натоварване и пушенето на канабис..

Тъй като все повече американски щати легализират канабиса и все повече американци съчетават пушенето на трева с любителския спорт, научният екип от Университета в Боулдър, Колорадо, си е поставил за цел да вникне в потенциалните ефекти от спортната тренировка след пушене на канабис. В момента учените търсят опитни потребители на канабис, които обичат джогинга на високи обороти.

Участниците трябва да са физически активни, на възраст от 21 до 40 години за мъжете и от 21 до 50 години за жените и да са жители на Боулдър, Колорадо. Успешно класиралите се бъдат компенсирани със $100, за да проведат три сесии в лаборатория на университета: един тест за максимално натоварване и две сесии на бягаща пътека, една от които ще бъде след пушене на канабис. Изследването предвижда и попълване на въпросници, както и две кръвни проби.

Мета-анализ, публикуван през април тази година, установи, че пушачите на трева са по-склонни да тренират в сравнение с непушачите, при това – по-интензивно. Вече има и специални фитнес курсове и групи, които съчетават дейностите – напр. „Stoned and Toned“ („Напушен и тонизиран), приятелска фитнес-общност, създадена от фотографката и фитнес-инструктор Морган Инглиш. 

В бутиковото си виртуалното си студио „Stoned and Toned" Инглиш провежда специализирани фитнес-тренировки - 30 минути пушене и чатене, и 30 минути интензивен фитнес. Самата тя се е отървала от наднормено тегло чрез това съчетание и редовно обсъжда с колеги-фитнес инструктори как пушенето на канабис променя динамиката на тренировъчния процес. 

„Ние сме фитнес общност, която обича тревата. Ние сме хора от реалния живот, които използват трева и наистина усещат разлика във физическата си подготовка”. пише в уебсайта на приятелския кръг. 

Научният екип вижда новия тип спортуване като подходяща тема за изследването си, след като все повече американци го практикуват, а няма научни доказателства за потенциалните вреди и ползи от това поведение. 

„Искаме да разберем как различните нива на канабиноиди в организма могат да повлияят на фактори, свързани с редовното спортуване, като удоволствие, мотивация и болка”, аргументират се учените.

Въпреки че стереотипните представи за пушачите на канабис обикновено са флегматичен унес сред куп възглавници, тези, които съчетават навика си с фитнеса, казват, че спортуването след употреба на канабис им помага да свалят килограми, подобрява паметта и ги зарежда с енергия. Пред Insider те споделят, че все по-рядко изпитват тревожност, започнали са да тренират по-последователно и усещат по-леко болките при интензивни тренировки. 

Освен това, спортуващите пушачи на канабис твърдят, че тази практика е елиминирала напълно състезателния елемент – вече не мислят дали са най-добрите във фитнес-залата и дали са постигнали идеалната фигура, а просто търсят удоволствието и ползата от спорта

Разбира се, новото спортно увлечение си има и антипод – също немалобройна група спортуващи, нарекла се „Toned not Stoned”. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: