Отварят залите за фитнес и спорт, магазините в моловете

Отварят залите за фитнес и спорт, магазините в моловете Снимка: pixabay

На работно съвещание при премиера Борисов Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България

България се намира в много добро положение към момента, в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона, съобщи правителственият пресцентър.

Необходимо е обаче да се намали скоростта на разпространение на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България.

С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България, по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри.

Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната - всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз ще влизат у нас със задължителeн PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред. От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: