4 секунди интензивна тренировка с повторения твори чудеса

4 секунди интензивна тренировка с повторения твори чудеса Снимка: https://pixabay.com/

След което мускулите ви ще ви благодарят, уверяват учени

Само 4 секунди упражнения с пълна мощност, повторени от два до тридесет пъти, може да са всичко, от което много от нас се нуждаят, за да развият и поддържат физическата си сила и издръжливост, показва вдъхновяващо ново изследване на ефективността на свръхбързите тренировки.

"Констатациите се разширяват върху други скорошни проучвания, показващи, че 4-секундната интервална тренировка има благоприятен ефект върху метаболизма и мускулите при хора от всички възрасти. Но те също могат да хвърлят светлина и върху нови притеснения относно това, което пропускаме, ако направим тренировките твърде кратки", пише The New York Times.

От поколения спортистите правят интервални тренировки, за да подобрят скоростта и производителността. Предишни проучвания показват, че тренировките с интензивни интервали с продължителност 4 минути или по -малко, подобряват различни аспекти на здравето и физическата форма по един и същи начин, отколкото  по -дълги сеанси непрекъснати, по -меки упражнения като джогинг или ходене. Идеалната продължителност на отделните интервали обаче остава неопределена".

Според Едуард Койл, професор по кинезиология и здравно образование в Тексаския университет в Остин, най -добре е интервалът да е около 4 секунди, пише изданието.

"Той и колегите му стигнали до това време след изучаване на професионални спортисти. По време на физиологичните тестове в лабораторията на д -р Койл спортистите развивали титанична скорост и мощ, въртейки педали върху специализирани стационарни велосипеди с тежък маховик и без съпротивление", се отбелязва в статията.

"Но дали интервалите от 4 секунди наистина могат да осигурят достатъчно натоварване? За да се опитат да разберат това, той и колегите му наскоро провели поредица от експерименти.

В първото проучване, публикувано миналата година, те помолили студентите да изпълняват пет повторения от 4-секундни интервали на специално проектирани велосипеди на всеки час в течение на 8-часов работен ден. Те открили, че доброволците метаболизират мазнините много по -добре на следващия ден, отколкото ако цял ден седят без упражнения", се казва в статията.

По същия начин едно по-широко и дългосрочно проучване с участието на по- възрастни хора установили, че редовните 4-секундни интервални тренировки, при които доброволците повтарят кратки, но интензивни интервали на колоездене поне 15 пъти за тренировка, значително увеличават аеробния им капацитет и мускулната маса в краката само след 2 месеца."


Със съкращения от The New York Times

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: