Как да успокоите нервите си бързо

Как да успокоите нервите си бързо Снимка: pixabay.com

В нашето напрегнато ежедневие е важно да имате свой модел да освободите емоционалното напрежение и да изпуснете парата за броени минути.

Времето не ви стига, в работата не липсват проблеми, близките ви боледуват – много неща може да ви изкарат от равновесие. В такива моменти сърцебиенето се учестява, адреналинът лети, мускулите се напрягат, дишането става неравномерно. А възможностите на нервната система не са безгранични и защитните ѝ сили постепенно се изтощават.

Дългият стрес може да отслаби имунитета, да провокира нервен срив, да разстрои психиката. Лекарите смятат, че много заболявания може да възникнат именно на нервна почва, напр. диабет или бронхиална астма. 

Няма начин практически да се изолирате от изнервящи ситуации, но можем да се научим да ги управляваме и овладяваме. По принцип, медитацията, йогата, балансираното хранене или арт-терапията са важни средства, но как да действаме, когато бързо трябва да се вземем в ръце? 

Първо, възстановете дихателния си ритъм. Дишайте пет минути дълбоко, бавно, с изправен гръб и изпънати плещи. За по-лесно, бройте си на ум. Издишвате по-дълго, отколкото вдишвате. Починете няколко минути и повторете цикъла. 

Второ, извикайте в съзнанието си представата за нещо приятно. Това е особено полезно, когато нещо (или някой) провокира у вас изблик на агресия. По възможност, седнете в удобна поза, затворете очи поне за 4 – 5 минути и се опитайте да се потопите във виртуалния ви отдушник.

Третата мярка е един вид хидротерапия – един силен топъл душ отпуска мускулите, подобрява кръвообръщението и успокоява нервите, а половин час в плувния басеин след работа ще „отмие” стреса от работния ден. Върши работа и гореща вана, с любимата ви музика и няколко капки успокояващо етерично масло. Ако нямате време, просто намокрете дланите си и разтрийте лицето, шията и гърдите. Студената вода тонизира кожата и успокоява. 

Четвъртата мярка ще ви разтовари - пуснете си музика и потанцувайте! Всъщност, всяка двигателна активност може да възстанови душевното ви равновесие – половин час джогинг на чист въздух, интензивна тренировка във фитнеса, разходка в парка и дори почистването на жилището ви. Приятен бонус е, че така поддържате и фигурата си.

Петият начин е прост – направете си чай с мед, а както се чували от бабите си, пийте и една студена вода – изразът не е само символичен. Пийте бавно, на малки глътки, с малки прекъсвания помежду им. Ако изберете чай, може да го подобрите с няколко листенца мента или цветове от жасмин и да допълните вкуса с малко черен шоколад, който особено сполучливо извежда от кръвта стресовия хормон кортизол. Гълтателните движения успокояват, а сладкото стимулира отделянето на „хормоните на щастието”.

Шестият начин за самопомощ е да си направите сами лек масаж, ако не можете да отидете при масажист. Започнете от главата, с леки кръгови движения по слепоочията и постепенно преминете към косата. Не опъвайте кожата, пипайте леко. Десет минути добър самомасаж подобряват кръвообръщението, намаляват стреса и нормализират съня.

И накрая, но не и по значение – водете си дневник, ако не класически, то ежедневен, просто на лист хартия. Описвайте (на ръка!) ситуациите, които са ви притеснили и след като прочетете написаното, изгорете листа или го скъсайте. Но и класическият дневник е добро средство, защото в него ще описвате и приятните си преживявания, които ще ви помогнат да преосмислите трудните ситуации и да ги превъзмогнете. Дневникът е особено полезен за хора, които по принцип „стискат зъби” и не изливат чувствата си.

Изработете свой успокояващ модел, за да реагирате бързо и устойчиво на стресови ситуации.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: