Изчезването на човечеството вече е започнало, смятат учени

Изчезването на човечеството вече е започнало, смятат учени Снимка: https://pixabay.com/

Еволюционният биолог Хенри Джи е уверен, че буквално през следващите 30 години броят на хората на нашата планета ще достигне своя пик и след това ще започне да намалява стремително, съобщава Scientific American

През 60-те години на миналия век ръстът на населението премина границата от 2%, което е невероятно високо. Но само след 50 години вече не се говори за пренаселеност на планетата

Експертите прогнозират, че скоро населението ще започне рязко да намалява и до края на века на планетата ще има много по-малко хора, отколкото днес. В много страни вече се регистрира ниска раждаемост. В същото време смъртността само нараства.

Джи казва, че съвременният човек съществува от 315 хиляди години, но през цялото това време хората са на прага на изчезване поради факта, че видът е малък като  брой. Освен това представителите на Homo sapiens са твърде сходни, няма генетично разнообразие, така че ще им бъде много по-трудно да оцелеят.

Експертът добави още, че през последните години човешката сперма се влоши много, което провокира спад в раждаемостта. В допълнение, това се влияе от многобройни стресови ситуации, лоша екология. Икономическият фактор също играе също толкова важна роля.

Светът се опитва да постигне значителен икономически растеж, но е много трудно да се направи това, ако няма достатъчно ресурси. Днес хората са принудени да работят твърде много, за да постигнат стандарта на живот, който беше характерен за предишното поколение. Ето защо раждането на деца се отлага възможно най-дълго, но с течение на времето плодовитостта намалява и много двойки остават в резултат на това бездетни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: