Австралийското правителство призна коалите за застрашен вид в три региона на страната

Австралийското правителство призна коалите за застрашен вид в три региона на страната Снимка: pikist.com

Властите се ангажираха през следващите четири години да отделят 50 милиона австралийски долара (35,6 милиона щатски долара) за възстановяване на популацията на животните и техните местообитания

Австралийската коала бе официално призната за застрашен вид - унищожаването на средата на местообитаване, болестите и изменението на климата доведоха до бързо намаляване на популацията. Това съобщава агенция Bloomberg.

Австралийското правителство внесе коалата в списъка на застрашените видове в три региона - Нов Южен Уелс, Куинсланд и Австралийската столична територия. Министърът на околната среда Сусан Лей заяви, че признаването на коалите за застрашен вид подчертава проблемите, с които се сблъскват животните и обеща да работи за създаването на национален план за възстановяване на популацията от коали.

Популацията на коалите намаля през последните години поради разчистването на местообитанията им за строителство и земеделие, както и поради хламидиални инфекции сред възрастните индивиди. Броят на коалите е засегнат и от изменението на климата - в сезона на пожарите през  2019-2020 г. повече от 60 хиляди животни загинаха. Според някои оценки, в Нов Южен Уелс без допълнителна подкрепа коалите могат да изчезнат до 2050 г.

Екоактивистите обвиниха федералното правителство в системно отказване да предприемат мерки за защита на коалите от изчезване. Преди десет години животните бяха признати за уязвим вид, но оттогава властите одобриха изсичането на повече от 25 хиляди хектара от техните местообитания. Според Червената книга на Международния съюз за опазване на природата, в дивата природа са останали по-малко от 500 хиляди индивида, а Австралийската фондация за коали по-рано заяви, че в действителност са оцелели по-малко от 60 хиляди.

В края на януари австралийското правителство все пак предприе мерки за защита на коалите. Властите се ангажираха през следващите четири години да отделят 50 милиона австралийски долара (35,6 милиона щатски долара) за възстановяване на популацията на животните и техните местообитания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: