Зачестилите горещи вълни през последните години са свързани само с човешката дейност

Зачестилите горещи вълни през последните години са свързани  само с човешката дейност Снимка: https://pixabay.com/

Климатолози от Китай заключиха, че значителното увеличаване на горещите вълни в Съединените щати и Европа се дължи на човека, а не на естествените климатични колебания

Наблюденията са публикувани в списание Advances in Atmospheric Sciences. Това съобщават от пресслужбата на Института по физика на атмосферата на Китайската академия на науките.

Една от основните последици от изменението на климата са екстремните метеорологични явления. Под тази дума учените разбират периоди на необичайно високи температури през зимата, горещи вълни през лятото, едноседмични проливни дъждове, суши и други метеорологични явления.

Ярък пример са миналогодишните наводнения в Европа, настоящите горещи вълни в САЩ и Европа и супер горещото лято в Русия през 2010 г.

Китайски учени са изследвали колко силно се влияят горещините от различни периодични климатични явления, които на теория могат да отслабят и засилят екстремните метеорологични явления. В работата си учените се съсредоточиха върху горещата вълна, която удари Съединените щати през юни 2021 г. и предизвика масивни горски пожари.

Последици от изменението на климата

Китайски климатолози са подготвили няколко компютърни модела, които подробно описват климата на Северна Америка. Някои от тях взеха предвид наличието на глобално затопляне, антропогенни аерозолни емисии и различни естествени климатични колебания, докато останалите взеха предвид само един от тези фактори.

Последвалите изчисления показват, че антропогенните фактори, включително емисиите на въглероден диоксид в атмосферата, имат по-силен ефект върху вероятността и силата на топлинните вълни, отколкото естествените климатични колебания. Тези колебания от своя страна могат допълнително да засилят ефекта от метеорологичните аномалии при определени обстоятелства, което се случи миналото лято в Съединените щати.

"Нашите изчисления показаха, че глобалното затопляне е повлияло на силата и свойствата на всичките три атмосферни потока и свързаните с тях климатични колебания, които влияят върху времето в Северна Америка. Тяхното засилване доведе до началото на мощна гореща вълна. С други думи, по-нататъшното развитие на глобалното затопляне ще доведе до увеличаване на екстремните горещи вълни“, казва професор Уанг Чунзай.

Нещо подобно, както предполагат китайските климатолози, сега се случва в Европа и някои други региони на света, където през последните няколко седмици бяха установени необичайно високи температури. Ако това е вярно, тогава честотата на подобни аномалии ще се увеличи бързо през следващите години в тези региони на света.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: