Учени моделираха бъдещето на Земята, в което всички бозайници ще изчезнат заради климата

Учени моделираха бъдещето на Земята, в което всички бозайници ще изчезнат заради климата

Бъдещето се оказа не толкова светло

Суперкомпютърнотмоделиране, проведено от изследователи от Университета в Бристол, прогнозира потенциалното изчезване на всички бозайници поради климатичните промени, съобщава Хайтек.

Експертите анализират възможните промени в климата и на континентите в бъдеще, когато след 250 милиона години всички те ще се слеят в един суперконтинент, наречен Пангея Ултима.

Резултатите от проучването показват, че температурата на Земята ще се повиши поради увеличаването на яркостта на Слънцето и повишената вулканична активност.

Такива промени ще доведат до създаването на екстремно горещ и влажен климат, в който по-голямата част от сушата ще стане необитаема за бозайниците.

Живите същества, включително хората, са се приспособили към студените условия чрез различни адаптации, като козина и хибернация (зимен сън). Способността им да издържат на високи температури обаче е ограничена.

Изследователите подчертават, че при такива условия бозайниците могат напълно да изчезнат, което ще направи планетата непригодна за човешки живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: