Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

Тленните останки на Фердинад I ще бъдат транспортирани до България с военен самолет

Тленните останки на българския цар Фердинад I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет

В правителствения акт Министерството на отбраната  е посочено като институцията, която следва да организира и осъществи транспортирането. Министерството на външните работи от своя страна предприема необходимите действия по координиране на тези дейности.

Необходимите финансови средства за целта се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година.

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов.

Преди да предприеме действия по въпроса, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента.

Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: