Събитие на деня: На 21 юли 1969 г. човек стъпва за първи път на повърхността на Луната

Събитие на деня: На 21 юли 1969 г. човек стъпва за първи път на повърхността на Луната

Този човек беше Нийл Армстронг, командир на американския космически кораб "Аполо 11"

Известен е с фразата си, която каза, стъпвайки на Луната: „Това е една малка стъпка за един човек, но огромен скок за цялото човечество“.

Екипажът на кораба се състои от трима астронавти. Експедицията не преследва изследователски задачи, целта й беше проста - да кацне на спътника на Земята и да се върне успешно. По време на мисията командният кораб остава в орбита, а двама астронавти -Нийл Армстронг и Едуин Олдрин - трябваше да кацнат на Луната в полетния модул, да съберат проби от лунната почва, да направят снимки и да инсталират няколко инструмента.

Модулът кацна на Морето на спокойствието на 20 юли в 20:17 GMT. Армстронг се спуска на лунната повърхност в 02:56 часа на 21 юли, Олдрин се присъединява към него малко по-късно. Камера, монтирана извън модула, излъчва излизането на астронавтите на лунната повърхност.

Астронавтите събраха необходимото количество материали, поставиха инструментите и поставиха телевизионна камера. След това те поставиха американски флаг в полезрението на камерата и проведоха сесия за комуникация с президента Никсън. Астронавтите оставиха възпоменателна плоча на спътника с думите: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. нова ера. Ние идваме с мир от името на цялото човечество."

Олдрин остава на Луната около час и половина, Армстронг повече от два часа. 22 часа след кацането на Луната модулът за полет излита от повърхността на естествения спътник на нашата планета и благополучно се върна на Земята.

След карантина и ваканция, на 13 август 1969 г. астронавтите са посрещнати тържествено в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: